Petak 28.10.2016.
03:13
B. Božin - Vesti

Nesuđeni azilanti kao teroristi

Reuters
Pretres u gradu Zulu: Potraga za dokazima

"Islamisti žele kalifat i u Čečeniji, džihadistički ogranci severnog Kavkaza prepliću se sa arapskim, a ovi sa afričkim", navode isti izvori.

Racije su izvršene u 13 stanova u nekoliko gradova Tiringije, u Hamburgu, Dortmundu, Lajpcigu i Minhenu. Niko nije uhapšen.

U centru istrage je jedan 28-godišnjak protiv kojeg državno tužilaštvo vodi istragu već više od godinu dana jer je navodno planirao da se priključi džihadistima u Siriji. On je priveden i pušten posle saslušanja. Još 13 muškaraca i žena čečenske nacionalnosti su pod sumnjom da finansiraju terorizam.

Svi su u Nemačku stigli kao tražioci azila i o njihovim zahtevima još nije odlučeno. Tužilaštvo trenutno ispituje dokazni materijal zaplenjen tokom pretresa.

"Ovakve racije biće sve češće", piše "Frankfurter algemajne cajtung". "Što više tzv. Islamska država trpi pritisak na severu Iraka, to više preti logika eskalacije prema kojoj treba preneti rat u zemlje nevernika. Situaciju svakako otežava to što otrov terora curi baš iz onih zemalja iz kojih su hiljade ljudi pobegle u Nemačku. Akcija od utorka nas podseća da se tu ubraja i Čečenija...", piše frankfurtski list.

2024 © - Vesti online