Četvrtak 27.10.2016.
18:03
Đ. J. - E.V. - Vesti

Dete mrtvo, krivca još nema

Privatna arhiva
Lekar, odgovoran za smrt Radenka Nikodinovića, vraćen na posao

Nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da nemaju osnov da dr Bojaniću daju otkaz ili ga suspenduju, a roditelji nastradalog dečaka su kivni zbog ovakvog razvoja događaja.

Milan Nikodinović, otac Radenka koji je umro od sepse posle otvorenog preloma ruke, u šoku je posle saznanja da je lekar pod istragom vraćen na posao!

- Ovo nije smelo da se desi. Uzeo je odsustvo deset dana, sačekao da se prašina slegne da bi mogao da se vrati na posao - kazao je Milan.

I u lozničkoj bolnici su potvrdili da se dr Bojanić vratio sa godišnjeg odmora i da ponovo radi kao odeljenski lekar.

- Postupamo u skladu sa zakonom i zasad nema nikakvog osnova da on ne bude na poslu. Ukoliko nadležni donesu drugačiju odluku, onda će i bolnica da postupi u skladu s tom odlukom - kažu u ovoj ustanovi.

Dr Bojanić je najpre od 10. oktobra uzeo odsustvo od nedelju dana, ali se na posao vratio tek ove sedmice pošto je iskoristio i "ranije planiran godišnji odmor".

U medijima se pojavila informacija da lekar jeste vraćen na posao, ali ne na rad s pacijentima.

- On ne radi u ambulanti s pacijentima, već administrativne poslove i tako će biti sve dok se ne završe sudski procesi i istraga. Očekujemo izveštaj onih koji vode ovaj spor, pa ćemo postupiti po tom nalogu. Zasad nemam osnov da ga suspendujem, niti da mu dam otkaz - kaže dr Zoran Kovačević, vršilac dužnosti direktora lozničke bolnice.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da ne sme da se ponovi tragedija kakva je smrt dečaka u Loznici. On je u Upitniku za RTS kazao da nije kraj smenama nakon što su smenjeni direktori 11 bolnica, među kojima i direktor lozničke bolnice i da je ovo prelomni trenutak za zdravstvo. Lončar je naveo da "svi moraju da se odluče da li hoće da spreče dešavanja poput onih u Loznici ili da ih prebace na polje politike". On je takođe dodao da u Loznici "nisu ispoštovane osnovne procedure" i da je to tragična opomena koja je ubrzala promene.

Lončar: Stop korupciji

Govoreći o korupciji, Lončar je naveo da je plan države odsustvo bilo kakve tolerancije prema toj pojavi, pa tako i u zdravstvu. On je dodao da ne sme da bude tajnosti, ni u vezi s tim šta je kupljeno od materijala, kao ni od koga ni koliko.

2024 © - Vesti online