Sreda 26.10.2016.
22:04
dw.com, Vestionline

Kad se ukrste Kadirov i džihad…

Instagram/kadyrov_95
Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov

Sinhronizovane racije su u utorak 25.10. izvršene u 13 stanova u nekoliko gradića Tiringije, Hamburgu, Dortmundu, Lajpcigu i Minhenu. Na meti su bili Čečeni za koje se sumnja da podržavaju teroriste Islamske države. Niko nije uhapšen.

"Ovakve racije biće sve češće. Što više Islamska država dospeva pod pritisak na severu Iraka, to više preti logika eskalacije prema kojoj treba preneti rat u zemlje nevernika. Situaciju svakako otežava to što otrov terora curi baš iz onih zemalja iz kojih su hiljade ljudi pobegle u Nemačku. Akcija od utorka nas podseća da se tu ubraja i Čečenija", piše "Frankfurter algemajne cajtung".

"Racije proti Čečena šire pogled na dimenzije džihada. Takozvani sveti rat se ne ograničava na borce Kalifata u Iraku i Siriji. Kadirov svoju vladavinu zasniva na nacionalizmu i konzervativnom tumačenju islama. Proterivanju umerenog islama sa severa Kavkaza doprinosi i gradnja džamija novcem Saudijske Arabije, a u kojima se propoveda tvrdi vehabijski islam", navodi "Rajniše post" iz Diseldorfa i zaključuje:

"Na to se nastavlja ideologija Islamske države. Uparena sa težnjama mnogih Čečena da steknu nezavisnost od Putinove Rusije, ona daje radikalizam koji ne poznaje geografske niti druge granice. Poprište takvog ekstremizma jednako mogu biti Bliski istok ili - Evropa". 

2024 © - Vesti online