Četvrtak 27.10.2016.
08:11
N. Jokić - Vesti

"Vesti" na suđenju Monsantu (1): Ubijaju seljake i kupuju države

N. Jokić
Potresne ispovesti: Govorilo je 30 svedoka iz celog sveta

Slušali smo potresne ispovesti 30 svedoka iz celog sveta o tome kako firma Monsanto s predumišljajem ubija ljude i prirodu i kupuje države infiltrirajući se u institucije i univerzitete.
Međunarodni sud, koji za sada ima konsultativnu moć, treba da odgovori na tri pitanja: da li je Monsanto počinio zločin protiv čovečnosti, protiv čovekove okoline i ratni zločin s obzirom na to da je ova firma proizvođač narandžastog gasa upotrebljavanog u Vijetnamskom ratu.

Pesticid odneo 30.000 života

"Pre tri decenije počeli smo da upotrebljavamo roundap, pesticid firme Monsanto. Danas je reka iz koje pijemo vodu otrovana, 30.000 seljaka je umrlo, a naša zemlja postala je meka kao puter i potpuno sterilna", rekao je Čana Džajašumana, vođa udruženja seljaka iz Šri Lanke, na početku svog svedočenja u Hagu.

"Mi smo gajili pirinač. Niko nas nije upozorio da bi pesticid roundap firme Monsanto mogao da ugrozi naše zdravlje i uništi naše živote", rekao je Džajašumana.

On je dodao da u Šri Lanki najčešće masovno obolevaju mlađi seljaci.

"Njihove udovice moraju da prodaju kuće, a deca ne mogu da se školuju. Sledi selidba u siromašna gradska predgrađa i problemi - kriminal, droga. Ovde sam došao da bih govorio u ime žrtava pesticid roundap kojima Monsanto mora da plati odštetu", rekao je Džajašumana.
Njegov prevodilac i pratilac dr Kolon Saman trn je u oku Monsanta jer je zahvaljujući njegovim istraživanjima i zauzimanju pesticid roudnap u Šri Lanki privremeno zabranjen. Saman je pred sudom ispričao kako su se prvi slučajevi bubrežnih oboljenja pojavili 1984. godine, da bi se ubrzo pretvorili u epidemiju, a zatim je utvrđeno da je voda u područjima epidemije zatrovana glifosatima - kancerogenom materijom iz Monsantovih proizvoda.

Šri Lanka odoleva pritisku

"Na roundap je u to vreme u SAD već morala da se stavi obavezna etiketa s upozorenjem da je reč o otrovu, dok u Šri Lanki takvog upozorenja nije bilo", naglasio je Saman obraćajući se sudu.

Šri Lanka je prva zemlja na svetu koja je zabranila i prodaju i upotrebu roundapa 2014. godine.
"Monsanto je zbog toga vršio veliki pritisak, pokrenuo je pravu klevetničku kampanju protiv vlade i protiv mene lično, ali mi odolevamo, iako smo mala zemlja i ja sam na to ponosan", rekao je Saman sudijama.

Monsanto je nedavno ipak uspeo da progura direktora agrohemijske industrije na mesto člana Saveta Univerziteta.

"To znači kraj objektivnih medicinskih istraživanja jer kada predložim neko istraživanje, Savet Univerziteta je taj koji ga odobrava", rekao je dr Saman.

Otrovi doneli bogatstvo

SAD proizvodi skoro polovinu svih prinosa GMO hrane na svetu. Unutar SAD polovina poljoprivrede upotrebljava sterilno, genetski modifikovano seme, što znači i herbicid koji uz njega obavezno ide. Najpoznatiji proizvođač GMO hrane je Monsanto, firma koja se obogatila proizvodeći bojne otrove i napalm. Koliki je njen uticaj govori i zakon koji je štiti od bilo kakvog eventualnog utvrđivanja zdravstvene štetnosti njenih proizvoda. Monsanto je nedavno kupio i najveću svetsku privatnu vojsku Blekvoters, koja ima sve vojne rodove i svoju obaveštajnu službu.

Izuzetno poštujem Srbiju

U pauzi suđenja pitam dr Kolona Samana zašto ne podnese tužbu protiv Monsanta.
- Ne možemo da ih tužimo zato što su stranci i zato jer će nas pritisnuti s druge strane budući da su zapadne države ekonomski jake, drže kredite i ostalo - tako da mogu da vrše pritisak na male države, što je sramno - kaže dr Saman.

Na kraju razgovora dr Saman me iznenađuje:

- Želim da znate da izuzetno poštujem Srbiju. Vi shvatate zašto.

Dr Saman zna da je Srbija jedna od samo tri zemlje na svetu koje su zabranile i uzgajanje i promet GMO hrane. Da bi ušle u STO (Svetsku trgovinsku organizaciju) i da bi Srbija ušla u EU - moraće da dozvole bar promet GMO hrane.

Sutra - "Vesti" na suđenju Monsantu (2): Zagađena kišnica i bolesna deca

2024 © - Vesti online