Sreda 26.10.2016.
14:54
Tanjug

"Pomirenje" Srbije i BiH: Sad su bošnjački političari na potezu

Tanjug
Bilo problema u odnosima, a za to odgovorni političari iz Sarajeva: Mladen Ivanić

Ivanić je, naime, ocenio da je najvećih problema bilo u odnosima sa Srbijom i to pre svega, kako je rekao, zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu.

- Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to pre svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu - naglašava srpski član Predsedništva BiH i dodaje da na popravljanju odnosa sa Srbijom prve poteze ipak moraju povući bošnjački političari u Sarajevu

Ivanić očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena, te da u donosima sa Crnom Gorom problema nikada nije ni bilo.

Kada je reč o Srebrenici, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH. Naglasio je, međutim, da novi načelnik mora biti svestan senzibilnosti Srebrenice.

- Imam nameru da odmah početkom decembra, pošto preuzmem predsedavanje Predsedništvom BiH odem u Srebrenicu i obavim razgovore i sa jednima i sa drugima, uveren da će oni u međuvremenu verovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži - naveo je Ivanić.

Voleo bi, kaže, da evropski put ponovno postane prioritet Bosne i Hercegovine.

- Voleo bih da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orjentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspeti.

Ivanić, međutim, napominje da to ne zavisi samo od njega. Ističe da se u poslednjih godinu desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe i to zbog, kako je rekao, suštinski beznačajnih stvari.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da bez pozitivnog političkog ambijenta, te sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ništa neće značiti odgovor na pitanja iz upitnika na putu ka EU.

- Ako bi u ovom Predsedništvu BiH bilo spremnosti mislim da bismo mogli to da uradimo i dobijemo status kandidata za EU do kraja našeg mandata. Ako u ovom sazivu te spremnosti ne bude, ako se nastavi ta stara politika svađa i sukoba, ja u nekom periodu od narednih četiri, pet ili šest godina ne vidim ko drugi može to brzo i tako kratko uraditi ako ne bi ova tri člana Predsjdništva BiH mogla u svom mandatu - smatra Ivanić.

U intervjuu za agenciju Anadolija, Ivanić je ocenio da Savez za promene ne bi imao manji gubitnik na lokalnim izborima da se povukao iz priče o referendumu o 9. januaru, Danu Republike Srpske, odnosno kada je Srbija navela da ne podržava njegovo održavanje.

2024 © - Vesti online