Utorak 25.10.2016.
18:11
J. Arsenović - Vesti

Baćuška i mazi, i preti

Tanjug/AP
Srbija bi mogla da plati visoku cenu zahladnelih odnosa Zapad i Moskve

Novina je što se stiče utisak da i "braća" Rusi ispostavljaju zahteve sve nemilosrdnije. Bilo da to rade kada skreću pažnju da sa članstvom u EU Srbija gubi ekonomske privilegije u odnosima sa Rusijom ili kada sugerišu da bi Beograd mogao da pristupi Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju, vojnoj organizaciji Rusije i još nekoliko zemalja bivšeg SSSR.

- Kako se na globalnom nivou zaoštravaju odnosi između Rusije, s jedne, i EU, s druge strane, odnosno SAD, tako, pritisci na Srbiju postaju sve veći, i sa Istoka i sa Zapada. Mada su obe strane ranije pričale kako Srbija može da sarađuje i sa jednima i sa drugima bez problema, tako sada sve više jačaju signali da to nije moguće. Rusija pokušava da ospori evropski put Srbije - kaže izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović ne vidi da u tome što Moskva ukazuje na pravnu činjenicu može da se tretira kao vid pritisaka ili pretnji.

- Ne radi se o ultimatumima. Rusi samo podsećaju na činjenicu da Rusija i EU nemaju zajedničke carine ni tržište dok Srbija u Rusiji ima privilegovani status na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini. Privilegiju o bescarinskom izvozu robe na rusko tržište Srbija ne bi mogla da unese u Uniju, jer bi onda Rusija imala otvoreno tržište sa svim članicama EU - ukazuje Jovanović.

Premijer Vučić je upozorenja iz Rusije čitao kao poruku.

- Prosto, računaju na veliku popularnost koju Rusija uživa u Srbiji i ja to razumem kao politički potez, ali to u ovom trenutku ne menja i ne može da promeni politiku Srbije - tvrdi Vučić.

Šizofrena politika

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da su pritisci Brisela "apsolutno neprihvatljivi", a premijer Vučić kaže da se nije suočio "sa bogzna kakvim pritiscima" zbog pomoći koja je iz humanitarnog centra u Nišu transportovana u Siriju ruskim avionom.
- Očigledno da postoje razmimoilaženja u srpskoj vladi. Čitava srpska politika deluje šizofreno. Mi tvrdimo da smo neutralni, ali niko nam ne veruje - komentariše Predrag Petrović.

2024 © - Vesti online