Ponedeljak 24.10.2016.
22:35
Vestionline

Proteruju džihadiste i proširuju granice Kurdistana

Reuters
Pešmerge hoće borbom da prošire granice svoje regije

Iračka vojska pridržava se ranije postignutog dogovora. Tačno je određeno u koja područja mogu da uđu Vladine snage. Rovovi koje kopaju pripadnici Pešmergi predstavljaju liniju koju iračka vojska ne sme da pređe. Kurdski borci smatraju da se ovim određuju i buduće granice Iračkog Kurdistana.

- Područje djelovanja iračke vojske je iza linija u području Bartele i Hamdanije. Mi idemo prema Bašiki. Iskopani rovovi predstavljaju granice Kurdistana. Nećemo se povući ni korak sa te zemlje. Ipak, naša koordinacija sa iračkom vojskom je dobra. Napredujemo prema onome što se politički dogovore Erbil i Bagdad - navodi Ahmed Husein, kurdski oficir.

Islamska država na sve načine pokušava da spreči izolaciju i opsadu delova teritorije koju kontroliše. Kompletno područje je pretvoreno u minsko polje. Dodatno šalju bombaše-samoubice koji pokušavaju da zaustave napredovanje iračkih i kurdskih snaga.

Većina borbi odvija se na otvorenom, pustinjskom terenu.

"Kurdske snage napreduju i sa istočne strane Bašike. Ukoliko plan napada na ovaj grad uspe, Pešmerge bi se spojile sa linijom fronta na jugu, a dobro utvrđeni borci Islamske države ostali bi u enklavi, izolovani od Mosula", javljaju svetski mediji.

2024 © - Vesti online