Ponedeljak 24.10.2016.
22:18
Vestionline

Strah od Rusa: Američki marinci "baškariće se" po Norveškoj!

Reuters
Marinci će da čuvaju nejake Norvežane...

To će biti prvi put da će strane trupe biti stacionirane na norveškoj teritoriji otkako je okončan Drugi svetski rat, napominje britanska agencija.

"Oko 330 američkih marinaca biće stacionirano u vojnoj bazi Vernes u središnjoj Norveškoj počev od januara", navodi se u saopštenju, uz napomenu da će ta eksperimentalna akcija biti preispitana tokom godine.

- SAD su naš najvažniji saveznik i imamo bliske bilateralne odnose koje želimo da razvijemo -saopštila je ministarka odbrane Norveške Ine Eriksen Serejde.

Norveška ministarka je izrazila zabrinutost znog ruske vojne aktivnosti od pripajanja Krima 2014, prenosi Rojters, podsećajući da Norveška sa Rusijom deli granicu na Arktiku.

Ovaj postupak Norveške izazvao je kritike delova opozicije.

- Ovo nije dobar signal. Suočeni smo sa hladnom političkom klimom u kojoj je neophodna predvidivost Norveške. Bolje bi bilo da ojačamo sopstvenu nacionalnu odbranu, a ne da stremimo ka nekom obliku stalnog prisustva američke vojske - rekao je lider manje opozicione partije Socijalistička levica Audun Lisbaken.

Norveška je osnivačka članica NATO-a i bliska politička saveznica SAD. Trupe Severnoatlantske alijanse odavno dolaze u tu nordijsku zemlju radi učešća u vojnim vežbama, ali nikada nisu bile stacionirane na norveškoj teritoriji, zaključuje britanska agencija.

2024 © - Vesti online