Ponedeljak 24.10.2016.
18:03
Lj. Ivanović - Vesti

Mrtvu decu koristili kao štit

Tanjug/AP
Brutalna stvarnost Deca se igraju oko leša borca ID

U očajničkom pokušaju da skrenu pažnju s Mosula, džihadisti su pokrenuli iznenadni napad na 170 kilometara udaljeni irački grad Kirkuk, koji je na nekoliko sati bio u rukama ID. Četrdeset i šest osoba, uglavnom pripadnika bezbednosnih snaga, poginulo je u napadu koji i dalje traje, a započeli su ga u petak militanti Islamske države. Iračka vojska, s druge strane, tvrdi da je napad odbijen.

U međuvremenu je američki ministar odbrane Ešton Karter doputovao u iznenadnu posetu Iraku kako bi razgovarao o ofanzivi iračkih snaga na džihadističku grupu Islamsku državu u Mosulu.

- Biće puno posla oko rekonstrukcije i stabilizacije Mosula - kazao je šef Pentagona novinarima u pratnji.

- Ključno je da se s tim naporima ne kasni u odnosu na vojne napore koji su u toku - naglasio je on.

Stigle su u međuvremenu i uznemirujuće vesti s prve linije fronta. ID je, naime, pogubio 284 muškarca i dečaka koje su potom koristili kao štit protiv napada. Koristili su buldožer kako bi pobacali tela u masovnu grobnicu na mestu pogubljenja. Sve su žrtve upucane, a među njima je bilo i dece. Ujedinjene nacije su ranije izrazili zabrinutost da je ID oteo 550 porodica iz sela u okolini Mosula te da ih koriste kao ljudski štit, dok se iračke i kurdske snage bore za kontrolu nad iračkim gradom.

Evropa na meti

Belgijanac koji je napustio Islamsku državu upozorio je da će se, nakon što Mosul padne, borbe džihadista preseliti u Evropu. Veruje se da je Islamska država sad spremna, kao nikad pre, da pokrene osvetničku akciju terora u Evropi.

Irački premijer Hajder al Abadi je objavio da operacija oslobađanja Mosula iz ruku Islamske države napreduje brže od očekivanog. Al Abadi je izrazio zadovoljstvo "međusobnim približavanjem" jedinica iračke vojske i kurdskih Pešmerga, ujedinjenih u cilju isterivanja ID iz Mosula.

- Naše snage napreduju prema gradu znatno brže nego smo mislili ili zamislili u našim planovima. Iračani i Kurdi složno se bore jedni pokraj drugih - rekao je Al Abadi.

2024 © - Vesti online