Ponedeljak 24.10.2016.
09:37
gradskibiro.rs, Vestionline

Uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji otvara mnoga pitanja

wallpaper-kid.com
Tri dana u školi, dva na praksi - može li se to ovde izvesti?

- Sistem srednjih stručnih škola posle kojih đake čeka posao, našem obrazovanju nije nepoznat. Nakon Drugog svetskog rata imali smo Škole učenika u privredi, koje su uglavnom podizane blizu velikih fabrika. Nadam se da se ovim ne vraćamo na taj model, jer fabrika je neuporedivo manje sada, nego nekada - rekla je Janković za portal Gradski biro.

Ona je rekla da se o tome kako će izgledati sistem dualnog obrazovanja ne zna mnogo, osim da će se ugledati na inostrane, i to na one u zemljama sa velikim industrijama.

Jasna Janković je istakla da, na primer, u Sloveniji deca uče teorijske predmete tri dana, a dva dana su na praksi, van škole.

- Ako se nešto slično desi nama, onda smo u velikom problemu, jer i ovako imamo viškove zaposlenih (u prosveti) - navela je ona.

pixabay.com
Srpske škole "obolele od uzaludnosti obrazovanja" - posle školovanja ostaju samo tražioci posla

Prema njenim rečima, potrebna je promena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Koji profili će imati dualno obrazovanje? Kako ćemo za kratko vreme, jer se očekuje da će se dualno obrazovanje uvesti već od naredne školske godine, uspeti da pravno, a i formalno ispunimo sve uslove za neometani rad škola? Hoćemo li dobiti armiju tehnoloških viškova ili ćemo konačno misliti i na zaposlene, kroz prekvalifikaciju ili otpremnine? Mnogo je pitanja, čije odgovore čekamo - navela je Janković.

Ona je najavila da će USPRS u novembru napraviti okrugli sto i pozvati sve relevantne i zainteresovane strane - predstavnike Nacionalnog prosvetnog saveta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, privrednike, direktore i nastavnike u čijim školama se već deca dualno obrazuju, kako bi se dobilo više informacija i parametara o ovom pitanju.

- Svi mi koji radimo za obrazovanje, svesni smo da se nešto mora menjati i preduzeti. Tu smo da razgovaramo i nadjemo najbolje rešenje - navela je Jasna Janković.

Na pitanje da li će dualno obrazovanje doprineti da mladi lakše nadju posao i da zaposlenost bude niža, Jasna Janković je rekla da su "srpske škole obolele od uzaludnosti obrazovanja, jer posle završetka školovanja, imate samo tražioce posla".

- Međutim, ne bi valjalo da zaposlenost učenika bude neznatno veća, a nezaposlenost nastavnika, ogromna. To bi samo povećalo glavobolju koja već traje - istakla je Jankovićeva.

2024 © - Vesti online