Nedelja 23.10.2016.
18:03
D. Dekić - Vesti

Pacijenti u raljama politike

Privatna arhiva
Seča posle smrti deteta: Sećanje na Radenka Nikodinovića u Loznici

Dok deo profesije bruji da je bilo više smrti pacijenata, pa je Lončar krenuo u "odstrel sitne divljači" da bi se videlo da je nešto uradio, ima i onih koji se pitaju zašto to čistke nije sproveo mnogo ranije. Smenjeni rukovodioci do juče nisu dobili nikakav dokument o tome, već su listom za ministrov korak saznali iz medija, a pacijenti se sve češće žale da iako plaćaju zdravstveno osiguranje moraju da doplate iz svog džepa, lekove, pa čak i gazu i zavoje.

Sada već bivši direktor Opšte bolnice u Majdanpeku dr Zoran Milošević kaže za "Vesti" da uopšte ne zna o čemu se radi, jer zvaničnog obaveštenja nema.

- Sramno je pričati o nepravilnostima, a da se ne kaže kojim. Nas je članica komisije ispitivala o stanju u bolnici, pohvalila za higijenu i rad, a onda smo javno okaljani. Nije mi do funkcije, ali je time srušen ugled bolnice, zaposlenih i moj i šta sada da misle pacijenti, da im ovde dajemo otrov - pita se ovaj lekar i dodaje da je u nekoliko navrata pisao Ministarstvu zdravlja da bolnici fale lekari i oprema, ali da odgovor nikada nije dobio.

U Nišu se godinama pričalo o nepotizmu smenjene direktorke Klinike za očne bolesti Gordane Zlatanović koja je bila šef sinu, ćerki, i zetu, a sa suprugom vodi i Kliniku "Maja", pa se ispituje da li je pacijente koji godinama čekaju operaciju katarakte slala u svoju ordinaciju koja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ima ugovor za te zahvate. Ona je sve to demantovala u medijima.

U Zdravstvenom centru Aranđelovac rečeno nam je da im nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o smeni direktora, pa je kako navode, pitanje ko je razrešen i da li je tačno sve što piše u novinama.

Bolnica za bubašvabe

Opšta bolnica u Kruševcu je pre nekoliko godina zbog video-snimaka deponije koja je vrvela od upotrebljenih špriceva i bubašvaba na dečijem odeljenju, nazvana"bolnicom strave", a strahovalo se od zaraze. Direktor Slobodanka Jotić je tek sada pala sa funkcije. Iz te bolnice se u više navrata čulo da para za sređivanje stanja nema, a u poslednje vreme je ipak nabavljeno nekoliko sanitetskih kola i medicinski materijal.

Partijski beli mantili

pixabay.com
Pacijenti plaćaju osiguranje, a potom i lekove

Nadležni u Ministarstvu zdravlja tvrde da smene nisu čistka nepodobnih. Međutim, zaposleni u nekim od obezglavljenih bolnica govore da u ministrovom potezu i te kako ima političkih prstiju. Upućeni komentarišu i da je direktorska seča sprovedena kako bi se stvorio utisak da naprednjački ministar, koji zdravstvo vodi od 2014, nešto radi.

Optužbe za zloupotrebe

Politički protivnici u Leskovcu Nebojši Dimitrijeviću zamerali su mnogo toga.
- Opozicija mu je prebacivala nepotizam i zloupotrebe, čak i da je sam povećao platu sa 130.000 na 170.000 dinara, što je navodno konstatovao i državni revizor. On je sve demantovao i pokazao obračun plate na 111.000 dinara- navode lokalni mediji.

Kao primer, u lokalnim sredinama odzvanja da je Lončar, posle smene v. d. direktora Zdravstvenog centra u Vranju Vladimira Stamenkovića, poverio naprednjaku Nebojši Dimitrijeviću, direktoru Opšte bolnice u Leskovcu, specijalisti medicine sporta i supspecijalisti ishrane.

- Dimitrijević je potpredsednik gradskog odbora SNS-a Leskovac, a bio je šef kabineta gradonačelnika Leskovca - pišu "Vranjske novine".

Da smenjeni direktor Opšte bolnice Bor Igor Maljković nije dobar sa povereništvom SNS-a bruji ovim gradom i spekuliše da će ga zameniti čovek iz opštinskog veća koji je u redovima naprednjaka. Maljković za "Vesti" kaže da je za svoju smenu saznao iz novina, ali da mu je 29. avgusta, istekao i drugi mandat, pa je i sam čekao da izaberu novog.

U zdravstvenom centru u Negotinu zaposleni spekulišu da smenjenoj direktorki Biljani Paraskijević nije nađeno ništa sporno iz njene nadležnosti jer vođenje dokumentacije nije njen posao. Govori se i da je ona bliska naprednjacima i da je ministar hteo da pokaže na njenom primeru da nema nedodirljivih.

 

2024 © - Vesti online