Subota 22.10.2016.
18:59
Vestionline

"Zapad je bio u pravu, Rusija kroz Srpsku destabilizuje Bosnu"

commons.wikimedia.org
Analitičar "Politike" uveren u umešanost Rusije u probleme u regionu

Jakšić smatra da je viđeno da su se Rusi mešali u proteste u Makedoniji, kao i da je ove godine moglo da se čuje da su bili angažovani i tokom izbora u Crnoj Gori.

Kako je istakao u intervjuu za TV1, u regionu su posebno podignute tenzije u poslednjih godinu dana, što se vidi i u poremećenim odnosima Zagreba i Beograda, kao i u unutrašnjim problemima u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

- To su neuralgične tačke koje je i Zapad identifikovao pre nekoliko godina i pokazalo se da su bili u pravu. Tenzije su postale prisutnije i očiglednije kao posledica ukrajinske krize, gde se Rusija i Zapad na neki način bore za svoje sfere uticaja - rekao je Jakšić.

On dodaje da i Rusija i Zapad na ovom području nemaju mnogo šta da izgube, ali mogu mnogo toga da dobiju.

Prema Jakšićevim rečima, Zapadni Balkan za Rusiju od 2014. dobija strateški značaj, i od tada je rusko prisustvo "savremeno".

- Rusija koristi takozvane meke moći, osniva organizacije civilnog društva, i na taj način jača uticaj na Zapadnom Balkanu. I pri tom se oslanja na pre svega na ideje pan-slavizma, pan-pravoslavlja i stare veze iz vremena socijalizma - pojasnio je Jakšić.

Na konstataciju da zapadne zemlje - EU i sam NATO decenijama koriste tu meku moć, i propagiraju svoje ideje direktno, ali i indirektno kroz nevladine organizacije Jakšić je odgovorio da ne bi ulazio u to ko je prvi počeo, ali jasno je da jedni drigima odgovaraju, i jedni druge blokiraju.

2024 © - Vesti online