Petak 21.10.2016.
20:37
sputniknews.com, Vestionline

VIDEO: "Tajni" sastanak Putina i Tuska na dan pogibije predsednika Poljske

Reuters
Jaroslav Kačinjski, brat blizanac poginulog predsednika Leha Kačinjskog, ubeđen da je su mu Rusi ubili brata

Kako je ranije ove sedmice saopštio poljski ministar odbrane Antoni Macerevič, koji je inače glavni zagovornik teorije da su Rusi ubili Kačinjskog, Tusk je 10. aprila 2010. godine vodio "tajne" pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je u to vreme obavljao dužnost premijera, kao i s tadašnjim predsednikom, a sada premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom i ministrom za vanredne situacije (sada ministrom odbrane) Sergejom Šojguom.

Sadržaj razgovora, kako je tvrdio Macerevič, nije odgovarao zaključcima koje je kasnije objavio Međudržavni avijacioni komitet. Na video snimku Putin i Šojgu objašnjavaju Tusku da je avion, da je nastavio da leti još 800 metara, mogao da udari u fabričko zdanje.

Sastanak je održan kasno uveče, najverovatnije na mestu gde se avion srušio. Tusku su detaljno pričali o putanji i pravcu kretanja letelice.

"Oko 8 km odatle, tamo gde je avion trebalo da leti na visini od oko 60 do 80 metara, "ošišano" je drveće na visini od osam metara. Na 200 metara odatle dogodio se prvi udar o zemlju. Zbog toga što nisu bili izbačeni točkovi, on se, prirodno, preturio, i sve se to ovde dogodilo, nakon čega je došlo do požara koji je ugašen u prvih sedam minuta", govori Šojgu na ovom snimku.

Tu-154 s Kačinjskim i vrhom poljskog rukovodstva, koje je letelo na komemoraciju u Katin, srušio se prilikom pokušaja sletanja na aerodrom "Smolensk Severni". Svih 96 ljudi koji su bili u avionu je poginulo.

U skladu sa izveštajem Međudržavnog avijacionog komiteta, do tragedije je dovelo odbijanje pilota da odlete na rezervni aerodrom, kao i propusti u pripremi posade i planiranju leta.

Nova komisija za istraživanje nesreće, formirana u Poljskoj, predstavila je 15. septembra preliminarni izveštaj, prema kojem je letelica počela da ponire u vazduhu na rastojanju od 900 metara od mesta pada, a sa registratora su nestale poslednje sekudne snimka.

Komisija je saopštila da raspolaže punim verzijama snimaka. Oni ukazuju na to da su pre pada avionu Tu-154 otkazali generator, motor i senzori za visinu. Macerevič je objavio da su otkriveni dokumenti koji su povezani s tragedijom. 

2024 © - Vesti online