Petak 21.10.2016.
18:42
Vestionline

"Rusija 'Iskanderima' upozorava NATO"

youtube.com
Moćni "Iskander-M" donosi nadmoć Vojsci Rusije

- Rusija zapravo na taj način upozorava NATO. Ne mislim da to ima veze sa EU. Ako išta u svetu predstavlja pretnju po Evropsku uniju onda je to pre svega ona sama - rekao je Čižov, odgovarajući na pitanje da li je razmeštanje "Iskandera" nedaleko od Kalinjingrada direktna vojna pretnja Evropskoj uniji. 

Kako je naglasio, Rusija odavno upozorava NATO da će, ukoliko u susednim zemljama budu raspoređeni sistemi koji mogu da obaraju balističke rakete, preduzeti uzvratne mere u vidu raspoređivanja raketa kratkog dometa u Kalinjingradskoj oblasti. 

Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte nazvala je prebacivanje raketnih sistema "Iskander-M" u Kalinjingradsku oblast agresivnom demonstracijom sile koja je namenjena Evropi. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Severoatlantski savez duboko zabrinut zbog toga što Rusija u blizini granica sa Alijansom razmešta rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Potezi ruskog Ministarstva odbrane biće razmatrani, kako je najavljeno, na sastanku ministara odbrane 28 zemalja-članica NATO-a u Briselu 26. i 27. oktobra.

Ruski portali ističu da raspoređivanje "Iskandera" u Kalinjingradskoj oblasti bitno menja vojno-političku situaciju u regionu, stvarajući tako taktičku nadmoć oružanih snaga Rusije.  

2024 © - Vesti online