Subota 22.10.2016.
08:14
Ž. Marković - Vesti

Dijasporci željni "srpskog kavijara"

Od ranog jutra, već u sedam sati na keju Kolubare ispred Centra za kulturu, specifičan i primamljiv miris se širio centrom grada. Takmičari su s entuzijazmom i željom za pobedom vredno pripremali ovaj specijalitet, koristeći tehnologiju po receptima starih majstora.

Manifestaciju je svečano otvorio tačno u podne gradonačelnik grada Valjeva Slobodan Gvozdenović zaželeći svim učesnicima, sugrađanima i gostima dobrodošlicu, prijatan i ugodan dan na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Đojo Zimonjić sa suprugom Draganom i decom Lukom i Ivanom došao je na ovu manifestaciju iz Vajnfeldena, u istočnoj Švajcarskoj.

- Lepo mi je sa prijateljima koje retko viđam. Uz to, hoću da kupim duvan čvarke koje obožavam i odneću ih u Vajnfelden. Iz Valjeva sam i znam kako su kvalitetni jer ih prave vrsni majstori koristeći stari recept - kaže Zimonjić.

Pomogli i sponzori

Organizatori Festivala duvan čvaraka u Valjevu koji je ove godine imao više od 45.000 posetilaca su grad Valjevo i Turistička organizacija Valjeva uz podršku i pomoć brojnih sponzora i donatora.
Predsednik Organizacionog odbora bio je član Gradskog veća Andra Savčić.

Dobri poznavaoci ovog specijaliteta za valjevske duvan čvarke kažu da su "srpski kavijar", a tajna dobrih duvan čvaraka je u dugotrajnom kuvanju svinjskog mesa i masnoće, nakon čega se čvarci prže, a potom i cede kroz lanenu krpu. Ipak, to nije sve jer je svaki od takmičara imao svoju tajnu u pripremanju ovog specijaliteta, koju tradicionalno ljubomorno čuvaju i koja se prenosi s kolena na koleno.

Najbrojnije takmičarske ekipe bile su iz Valjeva i susednih opština, a takmičili su se i majstori u pravljenju ovog specijaliteta iz Banjaluke, Bjelovara, Zrenjanina, Kaća, kao i gosti iz hrvatskog Umaga.

Mesar prvi organizator

Prvi ovakav festival održan je 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator tadašnje maifestacije je valjevski mesar Slaven Batočanin. Ova manifestacija se održava svake godine, u drugoj nedelji oktobra na keju Kolubare.

Grad Valjevo se i ove godine pobrinuo da obezbedi za takmičara dve tone masnoće, a cena duvan čvaraka je bila ista kao i prošle godine - 1.000 dinara.

U programu je učestvovalo je pet kulturno-umetničkih društava, a posebno zanimljiv bio je nastup Faith i Branko iz Engleske. Izrazili su želju da učestvuju na manifestaciji u Valjevu jer je osnivač benda Valjevac i, kako sam kaže, svim srcem voli rodni grad.

Čvarkoljubac

Po oceni stručnog žirija, ekipa Etno selo iz Krčmara bila je najuspešnija, drugo mesto zauzela je ekipa Biftek iz Valjeva, a treće mesto pripalo je ekipi Pečenjara kod Jove, takođe iz Valjeva. Ostale titule osvojili su: najiskusniji majstor - Dejan Lepojević, najbolji početnik - Zolf i Veseli Sremci, najbolji veslač - Mesara Patak, najveseliji oranijaši - prvi čovek i najuporniji čvarkoljubac - Spasoje Cvetković.

2024 © - Vesti online