Subota 22.10.2016.
06:11
D. Petrović - Vesti

Dado slučajno otpevao hit

A. Čukić
Dado Topić

- Sasvim slučajno sam u to uleteo. Rekli su mi da treba da snimim špicu za radio-emisiju i ja sam to uradio. Tek posle sam shvatio da sam ni kriv, ni dužan zapravo snimio pesmu za seriju koja je doživela ogromnu popularnost. Interesantno je da, kakva god da je, ova numera i danas ima neku svoju težinu i poruku, a ljudi je vole - rekao je jednom prilikom Topić.

Najdugovečniju seriju RTS-a "Selo gori, a baba se češlja", koja beleži rekordnu gledanost, prati i adekvatna muzika koju je komponovao Sanja Ilić. Naslovnu numeru otpevao je Radoš Bajić, autor serije.

Serija "Porodično blago" dobar deo svoje popularnosti duguje numeri "Srce porodično". Pesmu je komponovao Kornelije Kovač, tekst napisala Ljiljana Pavić, a otpevao Željko Samardžić.

Čuveni "Flojd"

Dado Topić često i rado je sarađivao sa filmadžijama. Numera "Flojd" koju je otpevao za film "Nacionalana klasa" postao je veliki hit. Film "Nacionalna klasa" je snimljen 1979. godine, a muziku je radio Zoran Simjanović. Uviđajući potencijal muzičkog materijala u PGP su se dosetili i objavili album sa devet pesama u obliku LP ploče koja je najavljivala film. Muziku je radio Simjanović, tekstove Marina Tucaković, a osim Topića kao vokali pojavljuju se i Laboratorija zvuka, Oliver Mandić, Oliver Dragojević i Zumreta Midžić Zuzi.

Momčilo Bajagić Bajaga već godinama komponuje muziku za serije, filmove i pozorišne predstave. Njegov muzički potpis nosi nekoliko filmskih hitova, a otpevao je i numeru za špicu za kultnu seriju "Otvorena vrata." Ali, tu nije bio kraj njegovom angažovanju u serijama. Radio je i muziku za "Vratiće se rode". On je zajedno sa Sašom Lošićem Lošom otpevao i najpoznatiju pesmu iz ove serije "A ti se nećeš vratiti". Malo je poznato da su muziku za ovu seriju radili brojni muzičari od Skaj Viklera do Šabana Bajramovića i Manjifika.

Robert Pešut, poznat kao Manjifiko,, najbolje je prošao jer mu je ova serija donela i saradnju sa Draganom Bjelogrlićem na oba dela filma i serije "Montevideo, Bog te video". Kao vrstan kompozitor muzike za filmove i serije pokazao se i Željko Joksimović koga je Zdravko Šotra posle filma "Ivkova slava" angažovao da uradi i muziku za seriju "Ranjeni orao". Njegova pesma "Jednom kad se vratiš" koju je otpevao za seriju postala je veliki hit nezavisno od "Ranjenog orla". Slično se desilo i Ogiju Radivojeviću sa pesmom "Neko bi zvezde skinuo" koju je otpevao za seriju "Sva ta ravnica."

Kiki iskoristio šansu

Značaj muzike za domaće serije reditelji su odavno shvatili. Pesma "Sve što želim u ovom trenutku" i danas se često čuje na radio stanicama. Mnogi, a posebno mlađe generacije ne znaju da je ovo numera rađena pre više od tri decenije za seriju "Sivi dom" Darka Bajića. Pesmu je otpevala grupa Far, ali nisu umeli da iskoriste taj trenutak, pa je bend nestao sa estradnog neba, ali je pesma opstala do današnjih dana. Četiri godine kasnije Bajić ponovo radi priču o momcima i devojkama sa margine društva, a ovog puta za seriju "Zaboravljeni" angažovao je Zorana - Kikija Lesendrića iz Pilota. On je komponovao i otpevao pesmu "Zaboravljeni", dok je stihove napisao Laza Ristovski. Lesendrić je bio mudriji, pa je pruženu priliku maksimalno iskoristio za sebe i Pilote koji su se posle serije vinuli u estradni vrh. I danas je ova numera jedna od najpopularnijih iz opusa ovog beogradskog benda.

2024 © - Vesti online