Petak 21.10.2016.
15:38
Vestionline, Tanjug

Dramatična situacija: Evropskoj uniji preti raspad!

Reuters
Nema iluzija o situaciji u kojoj se nalazi EU: Martin Šulc

Dezintegracija EU bi, međutim, bila "istorijski neuspeh", koji bi buduće generacije skupo platile, upozorio je on.

- Realnost Evropske unije je da nam preti raspad. Nemam iluzija o situaciji u kojoj se nalazi EU u ovom trenutku - rekao je Šulc u sredu na seminaru za novinare o budućnosti Evrope u EP u Briselu.

- Situacija je po mom mišljenju dramatična - upozorio je, objasnivši da je Evropska unija suočena sa pretnjama spolja i iznutra, prvenstveno zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva da je napusti, ali i zbog toga što se dovodi u pitanje temeljna evropska ideja saradnje između država.

- Ujedinjeno Kraljevstvo, jedna od članica grupe G7, druga najjača evropska privreda, stalna članica Saveta bezbednosti UN-a s pravom veta i nuklearna sila, odlučilo je da izađe iz Evropske unije. EU je zbog toga slabija - naveo je on.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je članica grupe G7 i druga po veličini evropska privreda upravo zato što ima neograničen pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a preko njega svetskim tržištima, ali toga su se jednostavno odrekli glasom naroda. Zbog toga će oslabiti i Ujedinjeno Kraljevstvo - dodao je.

2024 © - Vesti online