Petak 21.10.2016.
09:59
alo.rs

Unuk ustaškog pukovnika šef hrvatske diplomatije

Reuters
Novi ministar spoljnih poslova tek treba da se pokaže: Davor Ivo Stier

Kako "Alo!" saznaje, taj podatak je izbrisan iz ekspozea mandatara Plenkovića u kojem je samo istaknuto da je Stierov deda bio visokopozicioniran u hijerarhiji NDH?!

Novi šef diplomatije Davor Ivo Stier rođen je u Argentini, gde su pobegli skoro svi prvaci NDH sa Antom Pavelićem na čelu, a njegov deda bio je desna ruka i najbliži saradnik Maksa Luburića, ali i drugar Mira Barešića, teroriste kom su Hrvati podigli spomenik.

Sam Stier, koji u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova dolazi iz evropskog parlamenta, gde je bio zastupnik Zagreba, priznao je da je u mladosti slavio NDH, te se kasnije zbog toga javno pokajao.

Ovim imenovanjem Hrvatska će tako nastaviti da ima osvedočene pristalice ustaškog pokreta u svojim vladama i nastavlja putem veličanja NDH, koju je osnovao Ante Pavelić.

Istoričar Predrag Marković kaže da je očigledno da Hrvatska ima problem sa ustaštvom, koji nikako ne može da iskoreni.

- Ipak, mora se naglasiti da to što je novom ministru diplomatije Hrvatske deda bio ustaša ne mora ništa da nam govori. Unuci ne mogu nositi grehove svojih deda, a često se potomci skroz okrenu i budu najveći zagovornici borbe protiv fašizma i ustaštva. Sačekajmo da vidimo njegove prve korake. Istina je, međutim, surova, a to je da je on unuk osvedočenog ustaše - kaže on.

Divio se Tuđmanu

Davor Ivo Stier diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Argentini, a na istom fakultetu završio je i novinarstvo. Stier je prvi put došao u Hrvatsku 1990. godine preko Matice hrvatskih iseljenika, čiji je bio stipendista. U maju 1990. godine intervjuisao je Franju Tuđmana za argentinske novine. Posle se zaposlio u Ministarstvu spoljnih poslova, a u Zagrebu je završio i diplomatsku akademiju.

2024 © - Vesti online