Četvrtak 20.10.2016.
21:44
Vestionline

Moskva ima dokaze: Belgijski avioni bombardovali sirijsko selo

Reuters
Avion F-16 Belgijskih vazdušnih snaga

Ministarstvo je obećalo da će te informacije predati belgijskim vlastima.

- Informacije o operaciji belgijskih F-16 na nebu Sirije koje su iznete u četvrtak, biće vojnim i diplomatskim kanalima prenete belgijskoj strani - rekao je novinarima portparol ruskog Ministarstva Igor Konašenkov.

Tokom vazdušnog napada na to kurdsko selo poginulo je šest, a ranjen četvoro civila. 

Podaci ruske PVO ukazuju da su vazdušni napad izvele avioni F-16 belgijskog ratnog vazduhoplovstva, koji su deo međunarodne koalicije. Avioni su, prema rečima Konašenkova, poleteli iz jordanske baze As-Salti, potom ušli u irački vazdušni prostor, i zatim u Siriju. 

Ministar odbrane Belgije Steven Vandeput je ranije kategorički odbacio tvrdnje o tome da su belgijski avioni učestvovali u napadu na selo, a prema mišljenju Konašenkova, on "ili svesno uvodi u zabludu belgijsku i svetsku javnost, ili njegovi potčinjeni zajedno sa američkim kolegama obmanjuju belgijsko rukovodstvo". 

Agencija RIA Novosti takođe navodi reči Konašenkova da SAD nisu obavestile Rusiju 18. oktobra o borbenom letu na selo Hasadžek. 

- Tokom razmene informacija sa američkim kolegama oni nas, da ne bi došlo do incidenata u vazduhu, po pravilu obaveštavaju o letovima američkih aviona. Ipak, kada je reč o letu belgijskih aviona nikakvog obaveštenja 18. oktobra nije bilo - dodao je Konašenkov. 

Konašenkov je, takođe, rekao da Rusija raspolaže sredstvima PVO koja omogućavaju danonoćni nadzor situacije u vazdušnom prostoru praktično iznad cele Sirije i izvan njenih granica.

2024 © - Vesti online