Utorak 15.06.2010.
13:41
Vestionline

Ratnohuškačka kampanja HRT-a

Značajan javni prostor u sklopu prenosa ovog koncerta HRT je dao osobama koje su kršile pravno-demokratska načela osporavajući presude Tribunala, kaže se u otvorenom pismu 17 građanskih organizacija.


"Te osobe su osporavale i presude hrvatskih sudova, donesene u korektno vođenim postupcima, insistirajući na nevinosti osoba za koje je nedvosmisleno utvrđeno da su naredile ili izvršile ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", navodi se u tekstu.


Konačno, HRT je u potpunosti zanemario patnju žrtava ovih zločina, veličajući i nazivajući "herojima" ratne zločince, kao i osobe protiv kojih se vode procesi za ratne zločine ili za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovali u počinjenju zločina.

Tompson i Dragojević pevali za hrvatske generale

 

Na koncertu su nastupili: Marko Perković Tompson, Oliver Dragojević, KUD Cambi, Dalmatino, Tereza Kesovija, Mate Bulić, Jole, Dražen Zečić, Vanna, Tomislav Bralić i Klapa Intrade.

"Prenos koncerta ''Za istinu'' bio je na granici ratnohuškačke propagande i kao takav je ozbiljno ugrozio proces pomirenja u Hrvatskoj i regionu, ali i sam proces demokratizacije za koji je nužno suočavanje sa prošlošću na temelju verodostojnih činjenica", upozorava se u saopštenju.


Posebno je problematična činjenica da je ovaj prenos, koncert i njegovu poruku podržao i predsednik Programskog veća HRT Zvonko Milas, što navodi na zaključak da se ovde radi o službenom stavu HRT, smatraju građanske organizacije.


"Pozivamo nadležne institucije da reaguju na ovo kršenje Zakona o HRT, kao i na pojave osporavanja utvrđenih činjenica o ratnim zločinima i krivičnoj odgovornosti pojedinaca u medijskom prostoru javne televizije", navodi se u tekstu.

Saopštenje su potpisale građanske organizacije iz Zagreba, Osijeka, Poreča, Pule, Vukovara i drugih hrvatskih gradova.

2024 © - Vesti online