Četvrtak 20.10.2016.
15:45
Tanjug

Evo kako premijer "čita" upozorenja iz Moskve i Brisela

Tanjug
Premijer ne vidi upozorenja, nego poruke: Aleksandar Vučić

- Srbija se nalazi na evropskom putu, to je strateški cilj i zadatak Srbije. Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Tačka - ponovio je predsednik Vlade Srbije u intervjuu za Tanjug, povodom činjenice da je u istom danu iz Brisela poručeno da Srbija mora sa Unijom da uskladi politiku prema Rusiji, a iz Moskve da Srbija sa članstvom u EU gubi ekonomske privilegije u odnosima sa Rusijom.

Predsednik Vlade, sudeći po tome kako tumači te izazove, smatra da niko ne treba da računa ni na našu slabost, niti na emocije.

Važni i jedni i drugi

Vučić se složio sa značajem činjenice da je "EU nesumnjivo i najveći investitor u Srbiji i najveći trgovinski partner".

- EU i region su nam više od 85 odsto trgovinske razmene. To ljudi treba da znaju. Ali su nam Rusi takođe veoma važni i ko god bi to potcenio ili ne bi razumeo, ne bi učinio dobro za našu zemlju - rekao je.

- Što više budemo popravljali svoju ekonomiju, to ćemo da budemo u boljoj poziciji. Nisam od fatalista koji kažu "to će sutra ili prekosutra da se desi" - rekao je Vučić, dodajući da se kao premijer slaže da je teško, da ima pritisaka sa svih strana, ali i da smo izdržavali do sada i da ćemo i u buduće.

Vučić je ponovio da je na Srbiji da do 2019-2020. godine završi svoj posao posao, a onda je odluka na EU.

- Ja ne mislim da je realno da oni odmah, u ovakvom trenutku donesu odluku o prijemu Srbije. Mi to radimo da bismo sebe unapredili, da bismo bili bolji, ekonomski jači i snažniji, ali, naravno, pitaju se i 28 članica EU - dodao je.

Kad je reč o upozorenjima iz Rusije, koje on naziva porukama, premijer kaže da ni one neće promeniti politiku Srbije.

Objašnjenje iz Moskve da članstvo Srbije u EU povlači kvarenje trgovinskih tokova Srbije i Rusije i gubitak privrednih subjekata dveju zemalja po više trgovinskih pozicija, premijer razume na sledeći način:

- U redu je, Srbi, čuli smo vas da ste na evropskom putu, ali stavite u drugu ruku i ono što vam mi stavljamo u izgled, pa čak i neke loše posledice tog puta. Prosto, računaju na veliku popularnost koju Rusija i Rusi uživaju u Srbiji i ja to razumem kao politički potez, ali to u ovom trenutku ne menja i ne može da promeni i neće promeniti politiku Srbije - zaključuje Vučić.

Ponovio je da će on biti na čelu Vlade sve dok ona bude mogla da vodi takvu politiku, politiku nezavisne zemlje koja je sama odredila svoj put i put strateškog opredeljenja ka EU, ali i put očuvanja dobrih, tradicionalnih, političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom.

- Ukoliko to nekada i negde postane nemoguće i neko to na takav način u potpunosti uslovi, nikakav problem nije, neko drugi će doći - dodao je premjier.

On je rekao da sve to zavisi od srpske snage, ali i da smatra da se, na primer, nikada neće dogoditi da se nađemo u situaciji da rešimo: sankcije Rusiji ili formalno članstvo u EU. Veruje da ćemo istrajati i izdržati na svom putu i biti uspešni.

2024 © - Vesti online