Utorak 15.06.2010.
13:20 >> 17:47h
Vestionline

Nivo Dunava raste, Sava u opadanju

Foto: arhiva

On je, prilikom obilaska brane na Adi Ciganliji, istakao da su sve neophodne mere zaštite od poplava preduzete, kao i da će biti branjeni neki delovi grada poput Ritopeka i Višnjice. "Do vanredne situacije, najverovatnije neće doći, ali i ako se ona dogodi mi smo spremni", istakao je Milovanović.


Za sada su, kako je naveo, angažovani samo kapaciteti "Beogradvoda", dok će u slučaju pogoršanja situacije, pomoći i Sektor za hitne intervencije MUP-a Srbije.


Komandant Gradskog štaba za elementarne nepogode i vanredne situacije Branko Smiljanić rekao je da Beograd u ovom trenutku, zbog dobre pripreme i koordinisnanog rada svih nadelžnih službi, siguran od poplavnog talasa.
 

Vanredna odbrana od poplava unutrašnjih voda sprovodi se na meliracionom podrinjsko-kolubarskom području, kao i na području gornjeg Dunava, dok se redovna odbrana sprovodi na Dunavu kod Smedereva i na ušću Jaseničke reke i Velikog Timoka.


Hidroelektrana "Đerdap 1" ispušta veće količine vode kao meru zaštite od nailaska poplavnog talasa. U Negotinu je završena izgradnja privremenog zemljanog nasipa u dužini od 250m za zaštitu naselja Radujevac od nailaska velikih količina Dunava, koje dodatno ispušta HE "Đerdap 1", navodi se u saopštenju.

 
Vodostaj na Dunavu kod Novog Sada jutros je iznosio 694 centimetra, što je za tri centimetra više nego juče, saopšteno je iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine". Nivo reke za tri centimetra opao je i kod Bačke Palanke, što znači da Dunav kod Novog Sada danas stagnira, a od sutra će biti u opadanju.

Visok vodostaj Dunava nije ugrozio Novi Sad, ali je poplavio niže delove naselja smeštenih na desnoj, sremskoj obali reke, koja se nalaze u nebranjenoj zoni. Pod vodom su delovi opštine Beočin, kao i naselja Čerević i Banoštor, kao i regionalni put Beočin-Neštin-Bačka Palanka.

Na levoj, bačkoj obali Dunava poplavljene su neke vikendice, kao i delovi novosadskog Kamenjara i Ribarskog ostrva.

Iz "Voda Vojvodine" konstatuju da bi znatnije povlačenje vode sa poplavljenih zona Novog Sada i Beočina trebalo očekivati tokom vikenda.

2024 © - Vesti online