Četvrtak 20.10.2016.
05:14
Ž. Marković - Vesti

Srpski brend u pesmi opevan

V. Bačilović
Delile grožđe: Devojke u nošnjama

Oplenačka berba je i ove godine, uprkos kiši i veoma niskim temperaturama okupila više od

200 izlagača grožđa, vina i rakije.

Berbu u Topoli koja je opevana u mnogim pesmama i koja predstavlja brend Šumadije otvorio je Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija u Vladi Srbije, u prisustvu predsednika opštine Topola, Dragana Živanovića i narodnog poslanika i predsednika SO Topola Dragana Jovanovića.

Manifestaciju je posetilo nekoliko stotina hiljada ljudi. Drugi dan tradicionalne berbe grožđa u Topoli je obeležilo više kulturno-umetničkih i poljoprivrednih aktivnosti i smotri narodnog stvaralaštva koje su završene dodelom priznanja mnogobrojnim izlagačima vina i rakije. Medalje i pehare im je uručio Dragan Živanović, predsednik opštine Topola.

Bila je zapažena i izložba voćarskih proizvoda na štandovima Poljoprivredne škole u okviru Srednjoškolskog centra u Topoli, koju je otvorio Branislav Nedimović, srpski ministar poljoprivrede. Istog dana, pucnjem iz Karađorđevog topa, počela je i Smotra narodnog stvaralaštva koju je uvodnim govorom otvorio Dragan Jovanović predsednik SO Topola. Skupu su prisustvovali ministarka Nela Kuburović i bivši ministar Nikola Selaković i ostale visoke zvanice .

Ukrašeni štandovi

- Oplenačka berba je uvrstila Topolu u mrežu izuzetnih destinacija u Srbiji - kaže direktorka TO Oplenac Ljiljana Todorović i dodaje:

Prodato 20.000 litara vina

Oplenačka berba dobila je nagradu i priznanje kao najznačajnija tradicionalna manifestacija koja okupi i do 10 puta više gostiju nego što Topola ima stanovnika. Todorovićeva navodi da cela opština učestvuje u kreiranju ove manifestacije.
- Na Oplenačku berbu dolaze gosti iz susednih zemalja kao i naši domaći. Preko 20.000 litara belog i crnog vina proda se tokom trajanja manifestacije, oko 100 litara rakije i oko 30.000 kilograma sezonskog voća - izjavio je jedan od izlagača koji nije želeo da mu se ime pominje.

-Ulice Topole su bile tesne da prihvate brojne goste iz svih krajeva Srbije i inostranstva, pa se njima jedva kretalo. Bogato ukrašeni štandovi povijali su se pod teretom izloženih proizvoda od grožđa, vina i rakije. U velikom broju posetioci su se zadržavali u šatorima ugostiteljskih objekata koji su uz dobar estradni zvuk posetiocima služili pečenje i tradicionalni specijalitet, kiseli kupus iz zemljanog lonca.


Već godinama istovremeno s Oplenačkom berbom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, čime organizatori i pokrovitelji, opština Topola i Turistička organizacija Oplenac iz Topole, na najbolji način otkrivaju bogatu tradiciju toga kraja, duh naroda i njegov način života. Zbog toga ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli.

Promocija i starih zanata

U okviru tradicionalne privredno-turističke manifestacije Oplenačka berba organizuje se Međunarodno ocenjivanje vina i rakija. U danima trajanja Sajma vina i domaće radinosti biraju se dobitnici nagrada i priznanja u nekoliko kategorija: najautentičniji stari zanat, prepoznatljiv suvenir, stalnost u pojavljivanju i najkompletnije predstavljanje jer se Oplenačkom berbom promoviše i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, u čast vina i grožđa.

Narodna svetkovina

Reč vašar je sinonim za bogatu narodnu svetkovinu. O topolskom vašaru pesmu Vašar u Topoli ispevao je poznati srpski pesnik Dobrica Erić. Mnogo godina pre njega i narodni pevači su svedočili da u tom događaju uživaju, stihovima pesme: "Obraše se vinogradi, dole kraj Topole", koja je postala obeležje Oplenačke berbe. I dan-danas važi priča da grožđe i vino krepe zdravlje i da su izvor snage umornom seljaku koji je često bivao ratnik. Grožđe i vino, kaže naš narod, bude uspavano veselje, podstiču razonodu i zabavu. Održavanje vašara ili panađura, kako su ovo narodno saborovanje nazivali od davnina, u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića.

Kuvanje kupusa u zemljanim loncima

- Oplenačka berba je u kalendar privredno turističkih manifestacija uvedena još 1962. godine i od tada se u srcu Šumadije održava redovno svakog drugog vikenda u oktobru. Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto gde se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole - veli Vita Stanojević, poznati frulaš.

Vinarije

Oplenačka berba je manifestacija koja predstavlja jedinstvenu priliku da se obiđu vinarije članova Udruženja vinara Šumadije. Oni tradicionalno za ovu priliku otvaraju vrata svim zainteresovanim posetiocima za degustaciju i upoznavanje s njihovim vinima. Tako je bilo i ove sezone.

2024 © - Vesti online