Sreda 19.10.2016.
16:50
Vestionline

Putin traži Erdoganovu pomoć u Alepu

Reuters
Zajedničkim akcijama protiv Nusra fronta: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan 

Erdogan i Putin su razgovarali u utorak, pre nego što je Rusija objavila privremeni prekid vazdušnih napada.

Erdogan je izjavio da su razgovarali o sporazumu o saradnji u uklanjanju "Nusra fronta iz Alepa i obezbeđivanju mira za stanovnike Alepa".

Turski predsednik je upozorio na mogućnost priliva najmanje milion ljudi u Tursku u slučaju kretanja stanovništva iz Alepa.

- Ne možemo da platimo tu cenu. Oni koji podstiču to, moraju sesti i razgovarati s Turskom - rekao je Erdogan.

"Pojedine snage" pokušavaju da drže Tursku dalje od operacija oslobađanja Mosula, jer je njegova zemlja pokvarila planove o promeni verske ravnoteže u regionu, izjavio je Erdogan.

On je u obraćanju lokalnim zvaničnicima u Ankari rekao da je "scenario za Mosul rasplamsavanje verskih sukoba" i dodao da je Turska odlučna da bude deo operacije kako bi sačuvala svoju stabilnost.

- Naša pozicija nema veze sa kršenjem suvereniteta Iraka niti bilo kojom poslednjom namerom. Mi želimo da budemo prisutni gde god je potrebno da bi smo sačuvali svoju slobodu i budućnost, a u ovom trenutku to mesto je Mosul i bićemo u Mosulu - naveo je Erdogan.

Turski predsednik takođe je ponovio da su se SAD složile sa učešćem turske avijacije u međunarodnoj vojnoj koaliciji pod vođstvom američkih snaga i dodao da se radi na jačem uključivanju Turske u akcije koalicije.

Erdogan je dodao da je njegova zemlja prihvatila 300.000 izbeglica iz Iraka i upozorila iračku vladu da ne rizikuje da "izgubi tursko prijateljstvo".

- Nikada nećete naći takvog prijatelja. Ako pogazite to prijateljstvo, vi gubite - poručio je Erdogan.

2024 © - Vesti online