Utorak 15.06.2010.
11:07
Vestionline

43 miliona evra za Modiljanijevu skulpturu

Nastalo između 1910. i 1912. godine, ovo delo čiji je kupac želeo da ostane anoniman, postiglo je dva rekorda - najvišu cenu za neko umetničko delo prodato na aukciji u Francuskoj i svetski rekord za neko Modiljanijevo ostvarenje.


Glava urađena u kamenu, visine 65 centimetara, bila je deo zbirke jednog francuskog kolekcionara i biznismena preminulog 1977. godine, prenele su strane agencije.

"Ova glava je simbolična za delo Midiljanija koji se u ranoj mladosti bavio skulpturom i želeo da se suprotstavi industrijskom delu Rodena", izjavila je direktorka odseka za impresionističku i modernu umetnost kod Kristija.


Skulptura glave koja je izazvala veliku senzaciju prilikom prvog predstavljana na Jesenjem salonu u Parizu 1912. godine, odredila je kasniji Modiljanijev pikturalni opus, kazala je ona.


Modiljani je poznat po slikama na kojima je predstavljao duga lica sa bademastim očima, tankim usnama, dugim nosevima i vratovima. Pod velikim uticajem Brankuzija kog je upoznao u Parizu 1909. godine, Modiljani je kao i njegov uzor vajao direktno u kamenu. Od dvadeset i sedam skulptura koje mu se zvanično pripisuju, deset se još uvek nalazi u privatnim zbirkama.

2024 © - Vesti online