Utorak 15.06.2010.
02:06
Tanjug

Bogdanović: Ukinuti administraciju u opštinama bez Srba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović



"Ja ću već na prvoj sednici vlade u četvrtak izaći sa inicijativom da za sedam-osam opština u kojima Srbi ne žive, uvedemo veća ili koordinatore", rekao je Bogdanović u intervjuu za sutrašnju "Politiku". On je naveo da će veća ili koordinatore tražiti za opštine Đakovicu, Dečane, Prizren, Uroševac, Podujevo, Suvu Reku, Klinu, u kojoj, iako je povratnička opština, takođe imamo ogroman problem.


Komentarišući tuču odbornika iz Podujeva, u Kuršumliji gde su izmešteni, Bogdanović je kazao da je "to bruka i sramota i zbog toga smo i doneli odluku da se sazove nova skupština, da budu prisutni predstavnici Ministarstva za Kososvo i Metohiju i da se utvrde činjenice i pravo stanje".


Ocenivši da bi raspuštanje opština i uveđenje privremenih mera, pa raspisivanje novih izbora, "bila bi katastrofa", Bogdanović je naveo su "to ogromni troškovi - imali bismo ponovo istu situaciju i ne bismo nikada izašli iz tog vrzinog kola".
Prema njegovim rečima, ove promene bi dovele do smanjenja administracije i smanjenja troškova jer "mi tamo plaćamo sedam-osam funkcionera koji žive u centralnoj Srbiji ili su izmešteni negde na Kosovu".


"Za ovakvu reakciju nije povod samo ovo što se desilo u Podujevu. Mi smo nekoliko puta smanjili opštinska veća. Po zakonu je predviđeno od pet do 11 članova tih veća, ali mi smo u tim lokalnim samoupravama ostavili samo po jednog. Do mog dolaska u ministarstvo imala su po pet članova, koje mi nismo mogli da plaćamo", kazao je Bogdanović.

2024 © - Vesti online