Utorak 18.10.2016.
20:56
Vestionline, Tanjug

Amerika pred kolapsom: Veliki skok inflacije

Reuters
Cene benzina u SAD su, prema statistici, u septembru skočile za 5,8 odsto

To ukazuje na stabilno podizanje inflacije koja bi mogla da zadrži Federalne rezerve na putu povećanja kamatnih stopa u decembru.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks potrošačkih cena porastao za 0,3 odsto prošlog meseca nakon rasta od 0,2 procenta u avgustu, prenosi agencija Rojters. 

U 12 meseci do kraja septembra, inflacija je ubrzala 1,5 odsto, što je najveći međugodišnji porast od oktobra 2014. 

Indeks potrošačkih cena je u avgustu na međugodišnjem nivou zabeležio rast od 1,1 odsto. 

Bazna inflacija je, međutim, pokazala znake posustajanja zbog usporavanja tempa rasta cena u zdravstvu nakon nedavnih robusnih povećanja. 

Tako je bazna inflacija prošlog meseca porasla 0,1 posto u odnosu na uspon od 0,3 procenta u avgustu. Na godišnjem nivou, bazna inflacija je usporila u septembru na 2,2 odsto sa avgustovskih 2,3 procenta. 

Nakon objavljivanja ovih podataka, dolar je povećao gubitke dok su cene državnih dužničkih hartija krenule naviše. 

Cene benzina u SAD su, prema statistici, u septembru skočile za 5,8 odsto, nakon pada za 0,9 odsto u avgustu. Benzin je učestvovao sa više od polovine u porastu indeksa potrošačkih cena prošlog meseca. 

Amerikanci su u septembru takođe skuplje plaćali električnu energiju, ali su domaćinstvima olakšale pritisak na kućni budžet cene hrane koja se konzumira kod kuće, a koje su u padu peti mesec zaredom. Cene hrane u restoranima su ostale na istom nivou treći mesec uzastopno. 

Troškovi stanovanja nastavili su ekspanziju u septembru, s rastom od 0,4 procenta, što je najveći skok od oktobra 2006. godine, nakon što su u avgustu bili povećani za 0,3 odsto, navodi britanska agencija.

2024 © - Vesti online