Utorak 18.10.2016.
17:55
Vestionline, b92.net

Nova hrvatska vlada bez "antisrpskih“ ministara

pixabay.com
Srpska manjina neće podržati vladu ukoliko u njoj bude Hasanbegović

Zagrebački "Jutarnji“ navodi da je procurio poslednji spisak budućih ministara, ali oni ističu i da je moguće da će se taj spisak menjati pre konačne odluke. Sabor će o podršci novoj vladi odlučitavi u sredu.

"Jutarnji“, kao i "N1", navode da će ministarstvo kulture ubuće voditi Nini Obuljen Koržinek, dok će novi ministar spoljnih poslova biti Davor Ivo Stier. 

Lider HDZ Andrej Plenković i budući hrvatski premijer kasnije tokom dana mogao bi da saopšti ko će tačno voditi koje ministarstvo. 

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ime kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića pominjalo se kao „kamen spoticanja“ u pregovorima Mosta i Hrvatske demokratske zajednice. 

Osim toga, lider SDSS Milorad Pupovac takođe je istakao da srpska manjina neće podržati vladu ukoliko u njoj bude Hasanbegović.

- Hasanbegović je pokazno lice i direktni produkt HDZ-a Tomislava Karamarka čija se politika temeljila na desnom ekstremizmu - pisao je tada zagrebački "Indeks". 

Dosadašnji ministar kulture Hrvatske izazvao je dosta bure zbog kojih su i strani mediji pisali da je reč o istoričaru koji "veliča fašiste i ustaš". Jednom prilikom fotografisan je sa kontroverznim pevačem Markom Perkovićem Tompsonom, drugi put sa nekoliko ljudi koji drže zastavu na kojoj piše "FrankfUrt“. 

Više puta je govorio o tome kako je broj žrtava u logoru Jasenovac višestruko uvećan, a podržao je i revizionistički film "Jasenovac: Istina" koji potpuno negira razmere ustaških zločina za vreme Drugog svetskog rata. 

- O tome se nije moglo govoriti u vreme Jugoslavije, ali se sada moramo suočiti sa tom temom - rekao je Hasanbegović. 

Takođe, u medijima je objavljena i njegova fotografija iz mladosti na kojoj se vidi kako nosi ustašku kapu.

Inače, u nekoliko navrata ranije smenu Hasanbegovića tražio je i istoričar i "lovac na naciste" Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, a ne heroji. 

Sa druge strane, dosadašnji ministar inostranih poslova Miro Kovač nije propuštao da iznese optužbe na račun Srbije i pretnje povodom puta Srbije ka EU. Iako je prvo mesecima najavljivao da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, Kovač je potom znatno pooštrio svoju retoriku izjavivši da Srbija nikada neće postati deo EU zbog svog ponašanja. 

Uprkos obrazovanju i diplomatskom iskustvu, Kovač se, kako ocenjuju hrvatski mediji, u osramotio prilikom posete Izraelu, izjavivši da je Hrvatska uvek bila u dobrim odnosima sa tom zemljom, osim u vreme Drugog svetskog rata. Pritom je zaboravio da država Izrael u to vreme nije ni postojala. 

- Želimo da ostvarimo posebne odnose sa Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma - rekao je Kovač u Jerusalimu. 

Tom izjavom je hrvatski ministar šokirao s obzirom da je pokazao da ne zna da je država Izrael osnovana 1948. Pored toga, u vreme Drugog svetskog rata Nezavisnu državu Hrvatsku su priznavali samo fašisti, podsetili su hrvatski mediji.

2024 © - Vesti online