Sreda 19.10.2016.
02:13
Tanjug, Vestionline

"Ulaskom u EU, srpska poljoprivreda bi mogla da potpuno nestane"

Tanjug
Srbija mora da nađe rešenje kako da usladi srpsku poljoprivredu sa EU

Bogunović je na 16. Srpskom ekonomskom samitu, koji organizuje TGI Group International, istakao da je u Evropskoj uniji politika poljoprivrede jedina politika koja je među svim članicama usklađena 100 odsto, s tim da postoji mogućnost, u skladu sa specifičnostima država, da se ona koriguje u određenom delu.

Bogunović je dodao da Srbija nije uspela da obezbedi adekvatna budžetska sredstava za podizanje sektora poljoprivrede na određeni nivo i da do perioda učlanjenja u EU Srbija mora da ga dostigne.

- Nacionalni i strani fondovi treba da posluže da se to uradi, jer nema interesa da Srbija uđe u EU sa ovakvim sektorom poljoprivrede, pošto će on nestati - rekao je Bogunović.

Kako je dodao trebalo bi više pažnje da se posveti investicionom ciklusu poljoprivrede, jer su mere definisane.

- Čini mi se da je okvir u kojem se to dešava nije adekvatan zbog manjka budžetkih sredstava i nedostatka višegodišnjeg budžeta - rekao je Bogunović.

Agrarna politika zapostavljena

Na drugoj strani Miladin Ševarlić se kritički osvrnuo na agrarnu politiku, tvrdeći da je potpuno zapostavljena, i da nikada do sada nije bio manji agrarni budžet.

On je istakao da je takođe velika neiskorišćenost pretpristupnih fondova EU, kao i da svaka vlast agrarnu politiku počinje ispočetka. Kompanija Leoni AG je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju, i u 2015. godini zapošljavala je oko 75.000 radnika u 92 proizvodna pogona.

Sedište kompanije Leoni je u Nirnbergu u Nemačkoj, a posluje u više od 32 zemlje širom sveta. Imala je promet od 4,5 milijarde evra, sa profitom od 77,3 miliona evra.

U Srbiji posluje od 2009. godine a imaju pogone u Prokuplju i Doljevcu.

2024 © - Vesti online