Sreda 19.10.2016.
03:30
Vestionline

Ova biljka je pravi "eliksir" lepote i mladosti

pixabay
Aloe vera ima mnoga lekovita svojstva

Od davnina je poznata kao "eliksir mladosti“, "biljka besmrtnosti“ i "kraljica lekovitih biljaka“, i to s razlogom, iako nijedno od brojnih naučnih istraživanja nije u potpunosti objasnilo šta se sve krije ispod mesnatih zelenih listova.

Jača imunitet

Mnogo toga se ne zna, ali je izvesno, što su potvrdila i brojna naučna istraživanja, da gel aloe vere sadrži više od 240 hranljivih i lekovitih sastojaka koji jačaju imunitet, sprečavaju razvoj virusa i bakterija, detoksikuju organizam, podstiču metabolizam i rad gotovo svih organa.

Zbog umirujućeg dejstva aloe vera se najviše upotrebljava kao osnovni sastojak proizvoda za negu kože i kose, ali i raznih napitaka za jačanje imuniteta.

U letnjem periodu prvenstveno se koristi za ublažavanje opekotina od sunca. Ukoliko imate aloe veru, otkinite jedan list, rasecite ga po dužini napola i unutrašnjom stranom istrljajte nadraženu kožu. Ako nemate biljku, upotrebite kupovni gel.

Ublažava psorijazu

Aloe vera se smatra i dobrim lekom za psorijazu, bolest koja zahvata kožu tela i lica. Da biste ublažili svrab koji se javlja kod ovog oboljenja, kožu najpre očistite blagim tonikom, pa je premažite sokom iz lista aloe vere.

Na isti način možete da je koristite za hidriranje kože, ublažavanje iritacija, borbu protiv akni i ožiljaka od akni, proširenih pora i bora, za negu zuba i desni, ali i za iskorenjivanje peruti. Ako sok od aloe vere koristite za masažu kože glave, kosa će vam biti meka, nežna, jaka i bujna.

I napitak od soka aloe vere ima pozitivan efekat na zdravlje, pa njegova popularnost raste iz dana u dan. Možete sami da ga napravite ili, što je daleko jednostavnije, da ga kupite u svakoj bolje snabdevenoj apoteci.

2024 © - Vesti online