Ponedeljak 14.06.2010.
23:44
Srna

Srbija 6. najstarija zemlja na svetu

Slika Srbije - starost i sirotinja

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je da u Srbiji živi oko 1,3 miliona osoba starijih od 65 i više godina, a siromaštvo je jedan od osnovnih problema sa kojima su suočeni.

"Sve demografske projekcije govore da će se starenje područja Srbije sa niskim natalitetom nastaviti i da će broj osoba sa 65 i više godina biti povećan za trećinu u 2025. godini, a njihov udeo u ukupnom stanovništvu kretaće se između 22 i 27 procenata", objasnio je Radovanović.

On kaže da to znači da će do tada jedna četvrtina stanovnika biti starija od 65 godina, a broj stanovnika starijih od 80 godina utrostručen.

Prema njegovim rečima, na listi demografski najstarijih zemalja sveta Srbija zauzima šesto mesto sa prosečnom starošću stanovnika od 40,7 godina i to iza Japana, Nemačke, Italije, Finske i Bugarske.

Prema istraživanju Crvenog krsta Srbije, čak 32 odsto starijih ispitanika bilo je izloženo nekom obliku nasilja, diskriminacije ili zanemarivanja, a najveći broj od oko 12 procenata iskusio je nekoliko različitih vrsta zlostavljanja.

U Srbiji je najprisutnije verbalno zlostavljanje starijih ljudi, koje je doživjelo 11,2 odsto anketiranih.

2024 © - Vesti online