Utorak 18.10.2016.
11:47
Vestionline, rs.sputniknews.com

Rusi prizemljili avione: Prekinuti vazdušni napadi na Alepo

Reuters
Rusi prizemljili avione zbog humanitarne pauze

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da će pauza u napadima na sirijski najveći grad biti na snazi u četvrtak od 8 sati ujutru do 16 časova popodne, kako bi se omogućilo civilima i pobunjenicima da napuste grad, prenosi Rojters.

- Danas od 10 časova ujutru prekidaju se napadi avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Ratnog vazduhoplovstva Sirije u području Alepa. Prevremeni prekid vazdušnih napada je potreban radi uvođenja humanitarnog prekida vatre 20. oktobra. To će omogućiti da se garantuje bezbedni prolazak za civile kroz šest koridora i da se pripremi evakuacija bolesnih i ranjenih iz istočnog dela Alepa - rekao je Šojgu.

Šojgu je za državni TV kanal "Rosija 24" dodao da se sutra u Ženevi sastaju vojni stručnjaci kako bi započeli rad na razdvajanju liste terorista od sirijske opozicije.

- Sirijska vojska će se do početka humanitarnog prekida vatre povući na rastojanje koje će omogućiti militantima da napuste istočni Alepo kroz dva specijalna koridora - izjavio je Šojgu.

On je rekao da svi oni koji su zainteresovani za stabilnost situacije u Alepu treba da preduzmu realne političke korake, a ne da oklevaju.

- Obraćam se rukovodstvu zemalja, koje imaju uticaj na naoružane formacije u istočnom delu Alepa, sa predlogom da se lideri formacija ubede da prekinu borbene akcije i napuste grad - rekao je on.

Rusija očekuje da će njena inicijativa za humanitarni prekid vatre u Alepu omogućiti uspeh rada vojnih eksperata u Ženevi. Ruski ministar je dodao da su ruski vojni stručnjaci već doputovali u Ženevu.
 

2024 © - Vesti online