Utorak 18.10.2016.
08:24
b92.net, RTCG

"Putin izgubio Crnu Goru, nastaviće da pravi probleme"

youtube.com
Amerika će biti zadovoljna: Danijel Server

- Izgleda mi kao da je NATO pobedio. Pobedu je odneo Đukanović, mada ne toliko veliku koliku je možda želeo, ali je pobedio. Imaće prvi šansu da formira vladu i biće mu potrebna koalicija, za šta ima mnogo opcija - kazao je Server za Glas Amerike, prenosi RTCG.

Smatra da bi vlada DPS-a s manjinskim strankama bila stabilna.

- Ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj. Čini mi se da je većina manjina u Crnoj Gori ne samo prihvatila Đukanovića, već je i srećna sa idejom da Crna Gora bude članica NATO-a, što vide kao garanciju određenog nivoa pristojnog tretmana jer je NATO klub demokratija koje na ispravan način tretiraju svoje manjine - ističe Server.

Napominje, međutim, da u Crnoj Gori dalje postoji protivljenje evroatlantskim integracijama.

- Protivljenje su u velikoj meri podstakli Rusi, koji pokušavaju da spreče pristupanje Crne Gore NATO-u i istovremeno da upozore Srbiju protiv učlanjenja. Međutim, izgubili su. Reč je o jasnom i nedvosmislenom gubitku Vladimira Putina, ali očekujem da će nastaviti da pokušava da izazove probleme u Crnoj Gori - smatra Server.

Veruje da će zvanični Vašington da bude uglavnom zadovoljan onim što se dogodilo.

- Nadam se da će da nastavi s ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Znam da Crna Gora želi da to bude urađeno na zasedanju Kongresa posle izbora u SAD, a pre okupljanja novog saziva. Sumnjam da će to biti moguće, ali ako jeste voleo bih da se to dogodi - zaključio je profesor.

2024 © - Vesti online