Utorak 18.10.2016.
09:11
Vestionline

Ukrajinci "prsli" potpuno: Ruski patrijarh je bivši agent KGB!

Reuters
Ne ferma Ukrajince, sastaje se ruskim patrijarhom: Kraljica Elizabeta

Ambasadorka Ukrajine u Velikoj Britaniji Natalija Galibarenko izjavila je da je patrijarh Kiril "bivši agent KGB“ koji je podržao "rusku agresiju", a poziv Elizabete Druge "rizikuje da legitimiše spoljnu politiku Rusije u očima celog sveta".

Ona smatra da je "patrijarh zaštitnik interesa Kremlja", navodi "Tajms". 

Patrijarh Kiril nalazi se u 40-dnevnoj poseti Velikoj Britaniji. Put se vremenski poklopio sa 300. godišnjicom prisustva Ruske pravoslavne crkve u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pri ruskoj carskoj misiji u Londonu 1716. godine pojavila se Uspenska parohija. 



Tokom posete, patrijarh je osvetio najveći ruski hram u Londonu - Uspensku sabornu crkvu, koja je rekonstruisana, i održao svetu arhijerejsku liturgiju. Svečanosti su prisustvovali arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi, princ Majkl od Kenta, koji je u srodstvu sa dinastijom Romanovih, i druge visoke zvanice, članovi parlamenta i ambasadori. 

Takođe se očekuje da se ruski patrijarh sastane sa kraljicom Elizabetom Drugom. 

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da je sastanak deo kraljičine dužnosti, kao poglavara anglikanske crkve i nazvali ga "opravdanim za priznavanje zajedničke istorije i veza", piše "Tajms".
2024 © - Vesti online