Ponedeljak 17.10.2016.
23:45
Vestionline

Ako ne znate šta ćete sa parama, kupite flašicu vode za 100.000 dolara!

facebook/Beverly Hills 9OH2O
Kad bogataši ne znaju šta će sa parama

Prodaja vode u bočicama je poslednje dve decenije postala najbrže rastući biznis. Iako je flaširana voda višestruko skuplja od one iz slavine, potražnja za vodom iz bočice raste čak i u onim zemljama u kojima je voda iz vodovoda kvalitetna za piće. Na tržište se gotovo svake nedelje izbacuju novi brandovi flaširane vode, a konzumacija nekih od njih postala je stvar prestiža.

Za najskuplju bočicu vode potrebno je tako izdvojiti čak 100.000 dolara, samo zbog čepa od belog zlata na kom se nalazi više od 850 belih i crnih dijamanata. Kada naručite tu vodu sa njom dobijete i privatnog somelijera koji će vam organizovati degustaciju, bez obzira na to na kojem se delu zemaljske kugle nalazili u tom trenutku. Reč je posebnom, dijamantskom izdanju vode "Beverli hils 9OH2O".

Hotel "Meršant" u Belfastu prošle godine je u ponudu uveo kartu voda, zbog čega je bio predmet sprdnje svetskih medija. Jedna od voda koju imaju u ponudi je voda sa kanadskog glečera zamrznuta pre 10.000 godina. Bočica te vode košta 26 funti, prenose svetski mediji.

Prema "Gardijanu" globalno tržište flaširane vode u 2013. godini iznosilo je 157 milijardi dolara, a očekuje se da će do 2020. godine taj iznos porasti na 280 milijardi dolara. U Velikoj Britaniji potrošnja vode je prošle godine porasla za 8,2 posto, pa je zarada samo na vodi iz bočica iznosila  2,5 milijardi funti.  

Od 1980. do danas prodaja vode narasla je više od 100 puta. Najveći svjetski potrošači vode iz boca su Amerikanci, Meksikanci, Kinezi, Brazilci, Italijani i Nemci.

2024 © - Vesti online