Utorak 18.10.2016.
00:11
Vestionline

Evro pred kolapsom, raspada se kao kula od karata

pixabay.com
Evro neodrživ u ovakvoj formi

Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), upozorio je da evro ne može da preživi u ovakvoj verziji.

On je upozorio i da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja sa 19 različitih privreda koje koriste zajedničku valutu.

Uporedio je ovaj sistem sa "kulom od karata" koja će se "jednog dana samo raspasti", kaže on.

- Realno, biće to slučaj provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvideti koliko će to potrajati, ali ne može trajati večno - dodao je Ising.

Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrotu poput Grčke i Irske.

Bolje rešenje je bilo isterati Grčku iz evrozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost kursa drahme.

- Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB-a eliminisale su tržišnu disciplinu. Zbog toga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduslove za katastrofu monetarne unije - smatra Ising.

Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rešenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo verovatno.

2024 © - Vesti online