Ponedeljak 17.10.2016.
18:01
D. Lukić - Vesti

Kosovo najveća rana

A. Čukić
Ptužena ruka anglikancima: Patrijarh Irinej

U nadahnutoj besedi patrijarh je poručio da na Kosovu i Metohiji ima mesta za srpski i albanski narod. Patrijarh je govorio u kultnoj crkvi, u kojoj je pre 100 godina sveti vladika Nikolaj Velimirović održao istorijsku besedu u teškim godinama Prvog svetskog rata. "Nebo je postalo jedino mesto odakle još svetlost dolazi", rekao je tada vladika Nikolaj.

Patrijarh Irinej govorio je i o prijateljskim vezama i iskušenjima srpskog i britanskog naroda kroz istoriju, posebno u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, kao i o potrebi da se zajednički postavimo prema izazovima budućnosti.

- U tom duhu, SPC želi da pruži ruku solidarnosti Engleskoj crkvi i anglikanskoj zajednici širom sveta. SPC je spremna da u duhu Hristovom sarađuje sa svim crkvama u svetu - rekao je patrijarh Irinej i naglasio važnost anglo-ortodoksnog dijaloga koji bi bio inspiracija za sve i pomogao razumevanju drugih naroda, verovanja i etničkih ili socio-političkih denominacija.

Na kraju besede, patrijarh Irinej uputio je posebne reči zahvalnosti poglavaru britanske Anglikanske crkve, arhiepiskopu Kenterberijskom Džastinu Velbijuu, na čiji je poziv stigao u posetu Britaniji.

Susret i s ruskim Kirilom

Prema programu posete, patrijarh Irinej će se sastati i sa ruskim patrijarhom Kirilom. Tom sastanku prisustvovaće episkopi svih pravoslavnih eparhija na tlu Velike Britanije.

2024 © - Vesti online