Ponedeljak 17.10.2016.
15:15
P. Živković - Vesti

Gosti "Vesti" - Ljubiša Tumbaković i Zoran Mirković: I Crna Gora je naša zemlja

Vesti - M. Todorović
Ljubiša Tumbaković i Zoran Mirković u "Vestima"

Prijatelji i saradnici. Neraskidiva veza koja traje preko 20 godina. Rekli bismo, čak i nesvakidašnja za naše prilike. Ljubiša Tumbaković (65) i Zoran Mirković (45) upoznali su se u Partizanu. Stariji Tumbaković bio je trener, Mirković je kao supertalentovani defanzivac stigao u Humsku i predstavljao kapitalno pojačanje za Tumbinu četu... Nizali su se trofeji, a popularni Bata, iako nije nosio kapitensku traku, nametnuo se kao produžena ruka treneru, još tada stavljajući do znanja kako ima dara za posao fudbalskog učitelja.

Godinama je raslo poverenje i uzajamno poštovanje, pa je konačno došao red i na zajednički projekat Tumbakovića i Mirkovića. Vezan je za posao u nacionalnoj selekciji Crne Gore. Tandem stručnjaka pokušaće da bratsku nam zemlju odvedu na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Neće biti lako, konkurencija je ozbiljna, a Crna Gora do sada nije igrala ni na jednom eminentnom svetskom takmičenju.

Međutim, krenuli su odlično, posle tri kola se nalaze na čelu Grupe E. Igrali su nerešeno u Rumuniji (1:1), pa su bili ubedljivi protiv Kazahstana u Podgorici (5:0), a onda su slavili i u Danskoj (1:0). Tokom nedavnog gostovanja u "Vestima", u kući gde su uvek dragi gosti, pričali su o aktuelnom izazovu, ali i o onome "iza scene".

Na početku razgovora, našalili smo se na temu razlike u godinama, činjenice da i pored toga Tumbaković i Mirković sjajno sarađuju, neguju porodične odnose...

- Odakle vam to da postoji razlika u godina? - smeje se Tumbaković.

- Tumba se zamrznuo u 42. godini, ja sam tri godine stariji - dodaje Mirković.

Ljubiša Tumbaković

Datum rođenja: 2. septembar 1952.
Mesto rođenja: Beograd
Igračka karijera: Radnički Beograd, Partizan, Vardar, Radnički Sombor.
Trenerska karijera: Radnički Beograd, Obilić, Kaitan Sporting Klub,
Partizan, AEK, Partizan, Al Naser, Šandong Luneng, Stil Azin, Vuhan Zal, Crna Gora.

Tumbakovićeva prednost je što je oduvek znao da sasluša probleme mlađih, da podeli očinski savet, pa nije slučajno što i danas uživa poštovanje bivših igrača, ali i svih onih koji su imali prilike da sarađuju sa njim. Kada smo apsolvirali temu sa godinama, prešli smo na nacionalnu selekciju Crne Gore i aktuelni trenutak u kome se nalazi.

- Naravno, možemo da budemo zadovoljni početkom kvalifikacija, ali ima još mnogo izazova. Verujem da smo napravili dobru atmosferu. Novi smo, ali strastveno radimo svoj posao i nadamo se najboljem. Stvari su jasne kada pričamo o ovom regionu - rezultat te vodi. Kada je dobar, prisutna je euforija, a kada ga nema sledi vređanje - naglašavaju gosti "Vesti".

Kada je reč o uslovima u Podgorici, Tumbaković ističe da je organizacija na najvišem mogućem nivou.

- Nemamo nikakvih problema, mogu samo da čestitam svima, iako sam negde sumnjao u njihovu profesionalnost. Sve što ima veze sa treningom, utakmicom i bilo čime sa nacionalnim timom izaziva preciznost i besprekornu realizaciju. Imamo i odličan trenažni centar u sklopu Kuće fudbala, tu su i dva terena koje koristi reprezentacija. Objekat ima i par svlačionica na vrlo korektnom nivou.

Čelni čovek saveza je legendarni fudbaler Dejan Savićević, sa kojim trenerski dvojac ima "izuzetnu saradnju".

- Dobra nam je konekcija, nema nikakvih problema. Savićević se bavi organizacijom i politikom Saveza. Sa bivšim novinarom Momirom Đurđevcem predstavlja sjajan tandem. Nema nikakvih mešanja u posao struke, a kada bi eventualno do toga došlo, brzo bi se razišli.

Strancima pljuju na našu decu

Tumbaković se osvrnuo na veliki broj stranaca u Crvenoj zvezdi i Partizanu, koje je gledao i u 152. večitom derbiju.

- Pljunuli su na svetske prvake sa Novog Zelanda sa grupom polukvalitetnih stranaca. Sramno je šta se dešava. Svi gledaju Partizan i Zvezdu, a oni najgore poteze vuku, a Savez kao da je njihov servis, umesto da imaju zajednički stav da krenu u neka bolja vremena.

Iskusni trener se nije libio da podseti na neka stara vremena i ukaže na anomalije koje se jasno vide u današnjem fudbalu.

- Nekada su organizovane zajedničke konferencije, druženje, večere pre derbija... Istina, bile su i formalne, ali su slale poruku. Sada se podgrevaju najgore strasti, ono što je na Jugu i Severu nam je postao kriterijum. E, zato smo na dnu. Partizan pobeđuje u derbiju, a svi igrači idu na južnu tribinu. Pa, navijači su i na Zapadu i Istoku. Da je klub pravi javno bi saopštio da igrači pozdrave navijače sa centra, pa ti posle vređaj upravu i klub. Ne može igrač da spušta glavu u poluvremenu i odlazi na raport pred južnu tribinu, ne valja za sport, nije dobra poruka.

Ljubiša Tumbaković je godinama unazad figurirao kao ozbiljan kandidat za selektora Srbije. Mnoge kampanje obojene su njegovim imenom, u par navrata to je više bio plod novinarske mašte, ali nikada nije bila sporna Tumbina želja da vodi selekciju svoje zemlje.

Podgorica slavila srpske medalje

O povezanosti dve zemlje najbolje svedoči priča dvojice trenera koji su bili u Podgorici, kada je vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila zlatnu olimpijsku medalju.
- Pucalo je sa svih strana, baš se slavilo - kažu srpski treneri. - Znamo da je tako bilo i u drugim crnogorskim gradovima.

- S jedne strane postojala je velika želja da budem selektor Srbije. Međutim, oduvek sam smatrao da su Crna Gora i Srbija jedno, pa celu priču doživljavam kao jako lep stepenik u karijeri. Zadovoljan sam što smo dobili šansu da se iskažemo u Crnoj Gori, osećam se kao da smo u svojoj državi - naglasio je Ljubiša Tumbaković uz Mirkovićevo odobravanje.

Zanimljivo je da Srbija i Crna Gora nikada nisu odigrali prijateljsku utakmicu.

- Teško se dolazi do termina UEFA i FIFA, ali je ideja dobra - kaže Mirković. - Uskoro kreće i liga reprezentacija, koje će biti podeljene u četiri kategorije, primenjivaće se sistem bodovanja, a ulaziće se i ispadati iz tih liga. Problem je i što selektori za protivnike traže srodne reprezentacije svojih rivala u kvalifikacionim grupama. Tako nas biraju oni koji igraju protiv Srbije ili Hrvatske.

Tumbaković sluša mlađeg kolegu i predlaže:

- Možda je za početak najbolje da snage odmere reprezentacije srpske i crnogorske lige. Najjeftinije je za organizaciju, a može da bude od obostranog interesa.

Dok ne dođe do tog duela, ostaje saradnja na nivou struke. Tumbaković je naglasio da ima sjajnu saradnju sa kolegama iz Srbije, posebno sa selektorom Slavoljubom Muslinom.

- Odavno je zaživela, a to je primetno bilo i na otvaranju Kuće fudbala. Rukovodioci su imali sastanak, jer su zajedno učestvovali u kampanji koja je izdefinisala Čeferina za predsednika UEFA. Mi iz struke imamo super konekciju sa Muslinom i Bunjevčevićem, bili smo zajedno na seminaru u Parizu, družimo se, pričamo - zaključio je Tumbaković.

"Udare me po leđima da ne dremam"

Zoran Mirković je malo lutao po završetku igračke karijere. Pokušao je prvo da bude funkcioner (u Partizanu), ali je brzo shvatio da njegovo znanje i kvalitet ne mogu u punoj meri da se iskoriste. Želeo je da ostane u fudbalu, pa je polazak u trenersku školu bio logičan.

Zoran Mirković

Datum rođenja: 21. septembar 1971.
Mesto rođenja: Beograd
Igračka karijera: Radnički Svilajnac, Rad, Partizan, Atalanta, Juventus, Fenerbahče, Partizan.
Reprezentacija: 59 utakmica za Jugoslaviju i Srbiju i Crnu Goru.
Trenerska karijera: Sinđelić (Beograd), pomoćnik u reprezentaciji Crne Gore.

- Guram, kada malo zastanem gurnu me, udare me po leđima da ne dremam - smeje se Mirković.

On dodaje da je logično pitanje da li je mogao da krene ranije u trenerske vode.

- Možda sam malo okasnio sa trenerskim poslom, mada mi šef kaže da i nisam. Tražio sam se u nekim stvarima gde ne pripadam, kao funkcioner i još nekim oblastima...

Mirković će uskoro dobiti i licencu, školovanje se bliži kraju.

- Ostala je neka puka formalnost, ali kapitalnije za mene je ono što sada živim. To je teren i ono oko terena, priča sa ljudima, iskustva koja skupljam.

Trenersku filozofiju Mirković temelji na iskustvima iz Italije.

- Igranje u Italiji ostavilo je dubok trag na meni, to se valjda zove profesionalna deformacija. Igrao sam defanzivca i logično je, kada gledam fudbal, da ga gledam otpozadi, više sam naklonjen defanzivi.

Bata je u kontaktu sa bivšim članovima Juventusovog tima, sa kojima se povremeno viđa igrajući za veterane čuvene "Stare dame".

- Tudor je trener u Turskoj, Montero u Argentini, Ferara u Kini, Konte u Čelziju, Julijano je bio u Latini, Sousa je u Fiorentini, Dešan selektor Francuske... Birindeli je sportski direktor Pize, a Pesoto direktor omladinske škole Juventusa - istakao je Mirković.

Tumbaković hvali Batu

Za rad Mirkovića kao trenera Tumbaković ima samo reči hvale.

- Sam Batin pristup je fantastičan. Pitanje vremena je kada će da ode u samostalne vode. Ono sa čim je zakasnio nikad neće dobiti, rad sa mlađim kategorijama, ali i ne treba da se vraća. Snagom volje i željom za edukacijom trudi se da nadoknadi propušteno i radi na višem nivou. Sada je deo selektorskog tima, tu su Sale Janković, Džudović i Leković. Za nekih par meseci dobija pravo da radi, a dobra stvar je što ima priliku da uči i od doktora fudbala Saleta Jankovića. Batino pravo bogatstvo je u tome što ima talenat, želju, preciznost i žargonski termin koji nije za novine. Sve to ga svrstava u kategoriju perspektivnih trenera - poručio je Tumbaković.

2024 © - Vesti online