Ponedeljak 17.10.2016.
10:20
dw.com, Vestionline

"Milo još nije pao, a ka' će ne znamo"

Reuters
Izborna matematika ide u Milovu korist

"Skandal afričkog nivoa"

Ovog puta u pomoć će priteći manjine: Bošnjačka stranka, albanska Forca i Hrvatska građanska inicijativa, a DPS-ov ostanak na vlasti utvrdiće Socijaldemokrate, bivše partijske kolege Ranka Krivokapića.

Kada se sve sabere, DPS je osvojila manje mandata od ukupne opozicije (36 mandata prema rezultatima NVO CEMI, 35 mandata prema izvoru NVO CDT, naspram 39 mandata opozicije). Zbog toga, prema rečima političke analitičarke Daliborke Uljarević, DPS ne bi trebalo da bude zadovoljna ostvarenim rezultatima.

- Njihova pobeda nije ubedljiva. Vladajuća većina će zato biti krhka, ako dođemo u situaciju vanrednih izbora - rekla je Uljarević lokalnim medijima.

Izborni dan obeležile su brojne nepravilnosti, koje se uglavnom odnose na kupovinu ličnih karata, pritiske i predizborna potkupljivanja birača. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnela je 117 krivičnih prijava zbog sumnji da su povređena izborna prava. Njoj je nepravilnosti prijavilo blizu 500 građana.

Ipak, najveću senku na izborni dan bacilo je iznenadno hapšenje 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Među uhapšenim je Bratislav Dikić, bivši šef srspke žandarmerije.

Opozicija tvrdi da je reč o planu vladjuće partije da kreiranjem afere utiče na ishod glasanja.

- Sve je to dirigovao Đukanović. Ovim se uticalo na građane, smatram da je ovo skandal afričkog nivoa - rekao je lider Demosa Miodrag Lekić na konferenciji koalicije Ključ.

2024 © - Vesti online