Ponedeljak 17.10.2016.
10:14
Vestionline

Došlo vreme za pobedu: Počela presudna bitka za Mosul!

Twitter/liberation
Počela presudna bitka za Mosul

- Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela - poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici "Irakija".

- Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države - istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula, prenela je agencija AFP.

Ostanite mirni!!!

"Ostanite mirni, a svojoj deci recite da je to igra ili grmljavina pre kiše", stoji u letku i dodaje se da žene ne smeju vikati kako ne bi uznemirile decu. - Ako ugledate vojnu jedinicu ostanite na udaljenosti od najmanje 25 metara i izbegavajte bilo kakve nagle pokrete - upozorava letak.

Iračka vojska je na Mosul u nedelju bacila desetine hiljada letaka kojima upozorava stanovnike da je plan o oslobađanju tog grada od Islamske države u poslednjoj pripremnoj fazi. 

Leci sadrže nekoliko poruka, od kojih jedna uverava stanovništvo da nadolazeća vojska neće "ciljati civile", a druga ih upozorava da izbegavaju područja za koje znaju da se na njima nalaze militanti Islamske države. 

Napad na Mosul, poslednji veliki grad u Iraku koji je i dalje pod kontrolom Islamske države, po navodima iračke vlade i vojnih zvaničnika trebalo bi da počne ovog meseca, javljaju svetske agencije. Očekuje se da će borci Islamske države pružati snažan otpor i da će koristiti civile kao živi štit, što su činili i u prošlim bitkama. 

Iračke vlasti strahuju da će operacija pokrenuti masovni egzodus koji bi mogao da zakomlikuje situaciju i stoga lecima mole stanovnike da "ostanu kod kuće i ne veruju glasinama koje širi Islamska država" kako bi proširila paniku. 

Mosul je sa svojom predratnom populacijom od oko 2 miliona stanovnika četiri do pet puta veći od bilo kog dosad oslobođenog iračkog grada. 
 

2024 © - Vesti online