Nedelja 16.10.2016.
17:23
Vestionline, Tanjug

Skandal u Rožajama: Masovna tuča na šest biračkih mesta

Tanjug/AP
Bilo je i zaustavljanje glasača ispred biračkih mesta: Izbori u Crnoj Gori

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) navode da je bilo slučajeva nestanka struje, kao i da birački odbori nisu znali da uključe aparat za elektonsku identifikaciju. Po otklanjanju problema, glasanje je svuda nastavljeno.

Tuča u Rožajama bilo je, kako su istakli iz CEMI-ja, najveće narušavanje izborne procedure tokom dana, prenosi sajt CDM. Nakon što je u Rožajama nekoliko desetina pripadnika Uprave policije intervenisalo, na biračkim mestima glasanje je nastavljeno, a privedeno je više lica.

Kako dodaje CEMI, bilo je slučajeva da su stranački aktivisti postavljali šator na 20 metara od biračkog mesta, zaustavljali pristigle birače i pozivali ih da uđu u šator.

Pored toga, mobilni timovi CDT-a, koji su do 15 sati obišli oko 450 biračkih mesta, primetili su na nekoliko mesta promotivne stranačke materijale u krugu od 100 metara od birališta, što je zabranjeno Zakonom.

Na nekim glasačkim mestima članovi biračkog odbora su glasno izgovarali imena birača, bilo je slučajeva javnog glasanja, a bilo je slučajeva da su stranački aktivisti sedeli u kolima blizu birališta i zaustavljali glasače.

- U blizini osam posećenih biračkih mesta naši mobilni timovi su primetili partijske aktiviste koji vode evidenciju o biračima. Upozoravamo političke partije da se biračkim mestom smatra objekat u kojem se glasa i dvorište objekta u kojem se nalazi biračko mesto, te da udalje aktiviste i ne vrše pritisak na birače - kazali su u CDT-u.

2019 © - Vesti online