Nedelja 16.10.2016.
13:39 >> 19:47h
Tanjug, Srna

Crnogorci masovno izlaze na birališta: Milo veruje u pobedu, opozicija u preokret

Tanjug
A u šta veruju građani Crne Gore?

Crnogorski mediji podsećaju da je 2012. godine na izbore ukupno izašlo 70.5 dsto gradjana.
Biračka mesta u Crnoj Gori se zatvaraju u 20 sati, a prvi nezvanični rezultati, kako je najavljeno, u 21.

Prethodno je sa podacima o izlaznosti izašla Nataša Pešić iz Državne izborne komisije, koja je u izjavi za TV Crne Gore navela i kakva je izlaznost po opštinama širom zemlje, pa je tako, između ostalog, u Baru glasalo 44,60 odsto birača, u Budvi 49,63 odsto, u Herceg Novom 45 odsto. U Kotoru je na birališta izašlo 41, 77 birača, u Nikšiću 51, 30, u Plevljima 60 odsto, dok je u glavnom gradu, Podgorici svoje biračko pravo iskoristilo 47,80 odsto ljudi.

Prema njenim rečima, zbog nepravilnosti DIK-su se obratile dve opštinske komisije - iz Herceg Novog i Danilovgrada, i to zbog toga što sistem za elektronsko identifikovanje birača nije prepoznao lična dokumenta nekih birača iako su upisani u birački spisak.

Posmatrači CDT-a ranije su javili da na velikom broju birališta ima nepravilnosti, a bilo je i zatvaranja biračkih mesta na određeno vreme zbog sumnje u kupovinu glasova.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana. Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista. Biračka mesta biće zatvorena u 20 časova.

Kupuju glasove i lične karte?

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je 19 krivičnih prijava Specijalnom tužiocu od kojih se većina odnosi na povredu sloboda opredeljenja pri glasanju.

Kako je saopšteno iz MANS-a protiv devet osoba su podnete krivične prijave zbog sumnje da kupuju lične karte, protiv četiri zbog sumnje da su delili novac ili korist biračima u zamenu za glasove i protiv šest osoba zbog sumnje u vršenja pritiska na birače, prenose Vijesti.

- U pitanju je devet slučajeva u Podgorici, tri u Baru, dva u Mojkovcu i po jedan u Beranama, Kolašinu, Kotoru, Petnjici i na Cetinju. Očekujemo da Specijalno tužilaštvo hitno postupi u ovim predmetima i spreči dalje vršenje krivičnih dela protiv izbornih prava - saopšteno je iz MANS-a.

Duplirani listići u Ulcinju

U Ulcinju je pronađeno osam glasačkih listića sa duplim serijskim brojem. Održana je sednica Opštinske izborne komisije Ulcinj i zaključeno je da treba informisati Državnu izbornu komisiju.

Sporno biračko mesto bilo je zatvoreno duže od sat vremena.

Samo pobeda

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je prilikom glasanja rekao da da očekuje pobedu svoje DPS, a da će posle prebrojavanja glasova biti razgovora i o budućnoj saradnji sa drugim strankama. Kako je istakao, ne veruje ni da će biti incidenata.

- Ne, ne. Crna Gora je veoma stabilna i funkcionalna država i ko god misli da može da se igra sa njom završiće kao što su i do sada završavali - naglasio je Đukanović.

Preokret 

Lider Demosa i nosilac Liste koalicije Ključ Miodrag Lekić izjavio je danas u Podgorici da je siguran da će se u Crnoj Gori dogoditi preokret i da građani zaslužuju optimizam.

- Siguran sam da će se preokret dogoditi. Verujem da bi se mogao dogoditi i danas. Zavisi od svih građana i od političke elite da se svi zajedno okrenemo ka reformama - rekao je Lekić nakon što je glasao na biračkom mestu u SC "Morača".

Prema njegovim rečima, Crna Gora je umorna zemlja, a građani su tokom pethodnih 25 godina patili od raznih ekstremizama, demagogija, a zaslužuju optimizam.

- Ovi izbori su izuzetno važni. Crna Gora je na raskršću, treba da izabere između stagnacije, poremećaja svih vrednosti, nazadovanja ili da napravi zaokret, da vrati vrednosni sistem, otvori proces promena, pre svega ekonomskih - rekao je Lekić, nekadašnji šef crnogorske diplomatije.

2024 © - Vesti online