Nedelja 16.10.2016.
12:29
Vestionline

"Američka politika prema Rusiji doživela propast"

Reuters
Ja sam pričao, al' me nisu slušali

"Novi pristup prema Rusiji trebalo bi da bude prioritet predsednice Hilari Klinton ili predsednika Donalda Trampa odmah 2017. godine, ali do sada nijedan kandidat nije ponudio viziju koja bi rešila taj problem", smatra FP.

"Klintonova prikazuje ruskog predsednika Vladimira Putina kao negativca iz crtanog filma, a Tramp prema Moskvi gleda kao prema potencijalnom savezniku. Sledeći američki predsednik, kada je reč o Rusiji, trebalo bi da ima na pameti 7 stvari", piše časopis.

"Prvo, ne radi se samo o Putinu. Američki problemi s Rusijom su geopolitičke prirode. Niti Putinov odlazak, niti šira promena vlasti ne bi rešila taj izazov. Drugo, Ukrajina bi trebalo da prestane da bude zamrznuti konflikt, ali rešenja za sada nema.

Treća tačka o kojoj bi trebalo da razmišljaju SAD je iskreni dijalog o Evropi, jer Moskva i dalje ima dovoljnu snagu kako bi oblikovala bezbednosno okruženje na tom kontinentu. Na četvrtom mestu je veća kontrola naoružanja. Rusija je jedina zemlja koja može da uništi SAD kao funkcionalno društvo za samo 30 minuta.

Sledeća na listi je saradnja sa Rusijom u Aziji. Danas je nemoguće sprečiti širenje uticaja Kine. SAD bi trebalo da izbegnu situaciju u kojoj bi Kremlj bio poslovno i strateški zavisan o Pekingu.

Što se tiče Sirije, Amerika nema bolji izbor nego da sarađuje sa Rusijom, koja je posle intervencije u septembru 2015. postala jedan od ključnih igrača. 

Na kraju, Vašington bi trebalo da pokaže da ispunjava svoja obećanja. Kao i u Hladnom ratu, postoji ideološki element današnjeg američko-ruskog rivalstva. Međutim, umesto da zagovara komunističku klasnu borbu, Moskva je usmerena na to da potkopa američki kredibilitet. Sa druge strane, američki neuspesi u Iraku i Avganistanu i posledice finansijske krize iz 2008. SAD više ne čine toliko privlačnom", zaključuje "Forin Polisi".

2024 © - Vesti online