Nedelja 16.10.2016.
08:10
A. Krasojević - Vesti

Sećanje na Milevu Marić


Prof. dr Mirjana Popović Božić sa Instituta za fiziku kaže da je veoma zadovoljna što je ovim projektom upriličeno sećanje i ukazan značaj na delo ove slavne žene i dodala:

- Doprinos ovom programu je u tome što smo pokušali da otrgnemo od zaborava znamenitu naučnicu Milevu Marić, da ukažemo na značaj jedne od naših prvih žena koja se početkom 20. veka zaputila u svet prirodnih nauka. Posebno želim da ukažem na plodonosnu saradnju sa udruženjem žena "Mileva Marić-Ajnštajn" iz Švajcarske, sa kojim imamo izuzetne kontakte i saradnju.

Zanimljivo je da saradnju sa švajcarskim udruženjem "Mileva Marić" imaju učenici hemijsko-prehrambene tehničke škole iz Beograda, koji su sa svojim nastavnicima istraživali život i rad Mileve Marić-Ajnštajn, a povodom 140 godina od njenog rođenja, i sa svojim nastvanicima takođe bili deo programa ove manifestacije.

Zoran preneo pozdrave

- Prijatno sam iznenađen brigom opštine Čukarica, jer sam saznao da su sufinansirali i projekat "Mileva Marić". Preneo sam im pozdrave predsednice Udruženja "Mileva Marić-Ajnštajn" iz Švajcarske profesora Jelene Mitrović - rekao je za "Vesti" član Upravnog odbora Zoran Jovanović.

2024 © - Vesti online