Subota 15.10.2016.
16:30
Tanjug, Vestionline

Rastu tenzije: Ruski nosač aviona krenuo ka Siriji, Britanci mobilišu flotu

wikipedia.org/Mil.ru
Isplovio ka Sredozemnom moru: Nosač aviona "Admiral Kuznjecov"

U saopštenju Severne flote se navodi da će u pratnji "Admirala Kuznjecova" ploviti raketna krstarica "Petar Veliki", veliki protivpodmornički brodovi "Severnomorsk" i "Vice-Admiral Kulakov", kao i druga plovila za podršku, prenela je agencija Tass.

Britanski mediji, u međuvremenu, pišu da će "Admiral Kuznjecov" proći kroz Lamanš, kojeg Britanci zovu Engleski kanal, pre nego što pristane uz obalu Sirije, gde bi mogao da učestvuje u daljim vazdušnim udarima na sirijske pobunjenike.

Jedini ruski nosač aviona proći će kroz Lamanš u vreme rastućih tenzija između zvaničnog Londona i Moskve oko sirijske krize, ocenjuju britanski listovi.

Britanska Kraljevska mornarica i njeni saveznici u NATO se pripremaju prolazak "Admirala Kuznjecova", a list "Miror" navodi da stručnjaci tu potencijalno zapaljivu situaciju opisuju kao "vojnopomorsku igru mačke i miša".

Bivši glavnokomandujući britanske mornarice, Lord Vest of Spithed, izjavio je da Rusi rizikuju da svojim stavom prema sirijskoj krizi dodatno pojačaju tenzije.

List "Dejli mejl" navodi da Britanci očekuju da će ruski brodovi proći na 1,6 kilometara udaljenosti od obale Ujedinjenog Kraljevstva i izvešće vežbu bombardovanja severno od Škotske.

"Tajms" piše da će za navigaciju kretanja ruskih brodova duž britanske obale biti angažovana dva britanska vojna broda "Dankan" i "Ričmond". U članku "Tajmsa" takođe se navodi da će pomorski patrolni avion NATO-a pratiti kretanje ruske pomorske grupe u britanskim vodama.

2024 © - Vesti online