Subota 15.10.2016.
10:44
alo.rs, Vestionline

Novi udar na džep: Sve cene skaču u nebesa!

A. Čukić
Gorivo bezobrazno poskupljuje

Naime, prethodnih dana benzin je poskupeo za dva do četiri dinara, dok je dizel skuplji za tri do četiri dinara. Sva je prilika da povećanje cena od oko šest odsto neće ostati na tom nivou, već se može očekivati još jedan talas poskupljenja, i to zbog rasta cena na svetskim berzama.

Tako stručnjaci objašnjavaju da je trenutno poskupljenje sezonskog karaktera, dok nam ono zbog dešavanja na svetskim berzama tek predstoji. No, nećemo samo gorivo plaćati skuplje, već i niz ostalih proizvoda i usluga, najavljuju ekonomisti.

- Svako povećanje cena goriva, preko troškova prevoza, utiče i na rast drugih cena, naročito proizvoda koji dugo putuju od mesta proizvodnje do mesta prodaje. Jednostavno, ti troškovi moraju da se preliju na finalnog kupca. Pitanje je pak hoće li pojedini proizvođači iskoristiti priliku da cene svojih proizvoda podignu i više nego što bi trebalo ili će ostati u realnim okvirima - napominje ekonomista Mlađen Kovačević.

Da će većina proizvoda poskupeti zbog viših cena goriva, smatra i ekonomista Ljubomir Madžar.

- Različiti proizvodi imaju različite komponente transporta i troškova u svojoj ceni, pa uticaj poskupljenja goriva neće biti isti na sve. Neki će verovatno odoleti poskupljenju, ali će se kod svih pojaviti pritisak u pravcu povećanja cene - navodi Madžar.

Nove cene

Evrodizel 139 - 144
Benzin 95 oktana 135 - 139
Benzin 98 oktana 140 - 146
TNG 69 - 73
* dinara po litru

2024 © - Vesti online