Petak 14.10.2016.
23:40
Vestionline

NATO šalje "avakse" u Siriju, za pilote postavili Nemce

Tanjug
Što da ginu Amerikanci kad mogu Nemci

Baza NATO u Gajlenkirhenu kod Ahena. Atmosfera je - međunarodna. Posada aviona tipa Avaks dolazi iz najmanje 15 različitih zemalja Zapadne vojne alijanse. Avaksi, koji služe za  rano upozoravanje i javljanje", poznati su i pod nazivom "leteće oko".

"Boing 707" prenatrpan je uređajima za elektronsko nadgledanje. Njegov markantni radar, koji se nalazi na repu aviona i izgleda poput pečurke, može da nadgleda vazdušni prostor u prečniku od 450 kilometara. Ali, ne može da vidi šta se dešava na zemlji, prenosi "Dojče vele".

 Avaksi su specijalizovani da sakupljaju informacije o letovima, na primer o borbenim avionima u niskom letu. Oni se koriste kao podrška vojnim akcijama NATO, recimo u Avganistanu, ali i za zaštitu masovnih okupljanja više hiljada ljudi. A otkako je Rusija anektirala Krim, "avaks" konstantno patrolira i iznad Poljske i Baltika.

Jedna trećina NATO vojnika obučenih za 16 aviona tipa "avaks" u bazi u Gajlenkirhenu, pripadnici su nemačkog Bundesvera. Zbog toga je neka duža misija bez Nemačke, skoro nemoguća. Kada su Turska i SAD zatražile da "avaksi" podrže koaliciju u borbi protiv Islamske države, NATO je hteo da ih pošalje mnogo ranije. Ali, Berlin se usprotivio.

 "Dojče vele" navodi da je vlada u Berlinu, naime, najpre htela da reši spor sa Turskom koja je privremeno zabranila nemačkim parlamentarcima da posećuju NATO bazu u Indžirliku. Tu je stacionirano 250 vojnika Bundesvera, šest izviđačkih aviona tipa Tornado i jedna avio-cisterna. Turska je zabranila pristup bazi nemačkim poslanicima od trenutka kada je Bundestag usvojio Rezoluciju o genocidu nad Jermenima, počinjenom u vreme Osmanlijskog carstva.

Avioni NATO, a piloti svačiji

I tek kada je stiglo saopštenje nemačke vlade da rezolucija nije pravno-obavezujuća, nemački parlamentarci od početka oktobra ponovo mogu da posećuju bazu. Time su stvoreni uslovi da Vlade Nemačke ubuduće može da angažuje nemačke vojnike u posadi Avaksa za podršku koaliciji koja se bori protiv IS, a koju čini 60 država.

Avioni bi u misiju trebalo da poleću iz baze Konja u Turskoj. Cilj misije jeste da se poboljša slika situacije u vazduhu, kao i da se posade aviona koalicije bolje snabdeju informacijama o visoko-frekventnom vazdušnom prostoru u toj ratnoj oblasti. U Konji bi trebalo da bude stacionirano 50 vojnika, od kojih bi bilo 15 do 20 Nemaca. Ovom misijom, i NATO postaje deo međunarodne akcije protiv  Islamske države".

To znači da će Bundesver proširiti već postojeći mandat u akciji protiv Islamske države, a misija "avaksa" biće uključena u taj mandat koji će u decembru ove godine biti produžen. Pretpostavlja se da će mandat biti produžen do decembra 2017, o čemu će se narednih sedmica raspravljati i u Bundestagu.

Produženje i proširenje mandata nemačka vlada je obrazložila neprestanom pretnjom koju predstavlja Islamska država. Vlada je u predlogu produženja mandata naglasila da je nemačko učešće u borbi protiv Islamske države glavna tačka bezbednosno-političkog angažmana Nemačke u regionu. To je zapravo suprotstavljanje neposrednoj opasnosti za Nemačku, njene zemlje-saveznice u NATO i međunarodnu zajednicu", navodi "Dojče vele".

2020 © - Vesti online