Petak 14.10.2016.
14:36
Tanjug, Vestionline

"Srbi, ne dajte Hrvatima municiju, jer..."

Tanjug
Svi znaju da su Hrvati krivi

To je,  kaže, za njega iznenađenje jer je pre četiti godine delovalo da su problemi uglavnom razrešeni. 

- Situacija je danas drugačija. Hrvatska je postalao mnogo tvrdokornija i više nacionalistički orijentisana od ulaska u EU - ocenio je Ker-Lindzi i dodao da ni Srbija nije bez svoji mana i da bi vlada mogla više da preduzme da recimo ne dozvoli da "nacionalisti privlače pažnju".

Nemci krive Hrvate

On kaže da je ponašanje Hrvatske primećeno i u Nemačkoj gde je nedavno boravio.

- Bilo je jasno da su nemački zvaničnici zabrinuti zbog odnosa Hrvatske sa Srbijom i da uglavnom krivicu pripisuju Zagrebu - rekao je on dodajući da je hrvatskim političarima stavljeno da znanja da treba da prestanu sa takvim izjavama bez obzira što je u toku bila predizborna kampanaja. 

- Nadamo se da će se to sa novom vladom promenti - rekao je britanski stručnjak.

Hrvati na dnu 

On je primetio i da pitanje "Oluje" svake godine dobija na značaju u odnosima dve zemlje i da se godišnjica ove operacije u Hrvatskoj obeležava sa sve više trijumfalizma dok je u Srbiji sve više momenat nacionalne žalosti, s pojačanom negativnom retorikom na obe strane.

Istovremeno, EU je suočena sa brojnim drugim krizama tako da je hrvatska retorika, izuzev u Nemačkoj, "na dnu evropske liste prioriteta."

Srbi - samo mudro

Za Srbiju bi smatra Ker-Lindzi bilo mudro da ne reaguje burno jer je Hrvatska kao članica EU sada u situaciji da može da blokira njeno pridruživanje, što je i sama iskusila na svojoj koži sa Slovenijom.

- Svi primećuju da se Srbija dobro drži i po tom pitanju i po pitanju migracija i zato ne treba Zagrebu da daje dodatnu "municiju" - rekao je Ker-Lindzi i zaključijo da obe strane treba da pokažu uzdržanost.

2024 © - Vesti online