Petak 14.10.2016.
12:46
Vestionline

Zeleni Nemačke: Srbija nije sigurna zemlja

A. Čukić
Vaše ljudsko pravo da kisnete, jer je premijer tako naredio...

Zeleni smatraju da Srbija ne treba da bude "zemlja sigurnog porekla".

Igra ironije je da je upravo jedan političar nemačkih Zelenih odlučujuće uticao na to da Srbija i komšijske zemlje tzv. Zapadnog Balkana budu proglašene "zemljama sigurnog porekla". 

Jer, Zeleni se decenijama bore protiv načelnog proglašavanja zemalja "sigurnim", tvrdeći da su progon i diskriminacija teoretski moguće u svakoj zemlji sveta. Drugačije je mislio pokrajinski premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman kada je 2014. dao svoj blagoslov u Veću nemačkih pokrajina (Bundesrat).

U sredu su Folker Bek i Luize Amtsberg, poslanici Zelenih zaduženi za migracionu, odnosno izbegličku politiku, zatražili od vlasti da skinu Srbiju i BiH sa liste sigurnih zemalja:

"Svrstavanje Srbije u zemlje sigurnog porekla bilo je i ostalo pogrešan signal. Stanje ljudskih prava je tamo i dalje loše", pišu to dvoje poslanika u zajedničkoj izjavi. To zaključuju iz odgovora Savezne vlade na obiman upitnik koji su kao poslanici podneli. 

Nemačka vlada poručuje da stanje ljudskih prava u Srbija generalno odgovara "međunarodnim standardima". To ne znači da je situacija ružičasta:

"Prema izveštajima nevladinih organizacija u Srbiji, česti su slučajevi porodičnog nasilja koje je usmereno protiv žena i dece. Savezna vlada nema pouzdane podatke o učestalosti. Krivično-pravno procesuiranje nasilja nad ženama se u praksi ispostavlja kao teško, jer žrtve često iz straha od osvete ne žele da daju iskaze nadležnima". 

Što se tiče slobode medija, Vlada u Berlinu ukazuje da "u Srbiji još nisu ostvareni uslovi za puno korišćenje prava na slobodu mišljenja. Znatan problem ostaje ekonomska zavisnost medija od oglašavanja. Do sada u Srbiji nema shvatanja medija kao četvrte grane vlasti. To je pokazala i izložba Necenzurisane laži koju je u julu 2016. organizovala vladajuća partija SNS. Tu su u jednoj beogradskoj galeriji bila izložena 2.523 medijska priloga koji su se kritički bavili radom premijera". 

2024 © - Vesti online