Petak 14.10.2016.
11:38
P. Živković - Vesti

Naši u svetu - Lazar Marković: Navijači Benfike nisu ljuti!

M. Todorović
Lazar Marković

Krenuo iz Čačka

Ime i prezime: Lazar Marković
Datum i mesto rođenja: 2. mart 1994. u Čačku
Pozicija u timu: krilo, srednji red
Klub: Sporting (na pozajmici iz Liverpula)
Karijera: Borac Čačak (juniori), Partizan (2011-13), Benfika (2013-14), Liverpul (2014-), Fenerbahče (2015-2016), Sporting Lisabon (2016-)
Reprezentacija Srbije: 21 utakmica - tri gola
Debi za Srbiju: protiv Jermenije (2:0) u Limasolu 28.2.2012. - tri dana pre 18. rođendana

Talenat, brzina, realizatorske sposobnosti... Lazar Marković (22) je svakako jedan od bisera srpskog fudbala, koji iza sebe ima niz trofeja, igranja za velike klubove, ali i karijeru koja je mogla da ide i pozitivnijim smerom.

U Partizanu je oberučke prihvatio šansu, mnoge čak i iznenadio prezentacijom fudbala, pa je bilo jasno da se u Humskoj neće zadržati. Izbor narednog kluba bio je perfektan, Benfika definitivno zna da lansira mlade igrače u orbitu. Sa popularnijim "orlovima" Markec je nastavio i trofejni niz, a onda se preselio u Liverpul. O veličini Liverpula nepotrebno je trošiti reči, suština je da je Markoviću trebalo više vremena, koje klubovi zavisnici od rezultata nemaju.

Poslednji potez, prelazak u Sporting, iznenadio je mnoge, s obzirom na to da je branio boje najvećeg rivala Benfike.

- Došao sam zbog trenera i predsednika, koji su insistirali na mom angažovanju. Moj osnovni cilj je bio da ne sedim na klupi. Željan sam fudbala i utakmica. Super sam prihvaćen, ali i dalje se vodim kao igrač Liverpula na pozajmici - rekao je Marković.

O velikanu sa "Enfilda", koji ove godine dobro gura u Premijer ligi, nije želeo mnogo da priča.

- Oni su moj klub, ali trenutno igram za Sporting. Znam da je mnogima interesantno zbog druženja sa Grujićem i Lovrenom, ali to je nešto što će trajati. Ne znam kako će se u budućnosti razvijati moja veza sa Liverpulom, zavisi i od učinka u Sportingu.

Reuters
Marko Grujić, Lazar Marković i Dejan Lovren

Vera u srpske "orlove" 

Od reprezentacije uvek očekujemo najviše, plasman na velika takmičenja, ali uspeh izostaje godinama unazad. Prvo mesto u Grupi D posle tri kola kvalifikacija za SP u Rusiji daje nadu da bi ovaj put moglo da bude drugačije.
- Osećamo pritisak, to je valjda i normalno. Pričamo stalno između sebe. Imamo vere, a nadam se i kvalitete da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Treba se fokusirati na svaki sledeći meč i poštovati protivnike.

Zanimalo nas je da li ima problema sa navijačima Benfike.

- Sve je u najboljem redu, nema nikakvog stresa. Navijači Benfike su to prihvatili na pravi način, pa na ulici nemam nikakvih problema. Barem za sada.

Sporting poslednjih godina ozbiljno preti najvećem gradskom rivalu, ali i Portu, koji je godinama imao primat u portugalskom šampionatu.

- Velike su ambicije jer imamo odličan tim. Klub cilja na sva tri trofeja, a ako ne prezimimo u Ligi šampiona, tražićemo put do same završnice u Ligi Evrope. Mislim da je sve to realno, imamo igračku bazu koja taj optimizam čini realnim.

Marković potencira i na dobrom odnosu sa saigračima, ali jednog posebno izdvaja.

- Najviše vremena provodim sa Raćom Petrovićem. Sjajno se slažemo, počeo je i da igra... Uostalom, to je dobro poznata Partizanova veza. Moramo da se držimo.

Priznaje Markec da je nedavno uživao posmatrajući "večiti derbi".

- Bilo je baš slatko, veoma slatko. U poslednje vreme često ih dobijamo golom u poslednjim trenucima utakmice. Nemam ništa protiv da se taj trend nastavi - kroz osmeh je poručio Marković.

Brat Filip gazduje u Belgiji

Malo je poznato da je Lazar u Partizan došao zahvaljujući bratu Filipu. Partizanovi skauti želeli su starijeg Filipa po svaku cenu, a on je u Beograd poveo i mlađeg brata. Ispostavilo se da je Lazar ostavio ozbiljan trag u Humskoj, dok Filip nije odigrao nijedan minut.

- Filip je danas među vodećim strelcima u Belgiji, igra za Muskron - ponosno će Lazar. - Znam da ima interesovanja i većih klubova u Belgiji, ali i drugim zemljama. Ne brinem se za njega, ima potencijal za velika dela.

2024 © - Vesti online